EL PSC VOL CARREGAR ELS MORTS A LA GENERALITAT

“L’estratègia del PSC per a carregar els morts a la Generalitat ”
Iceta menteix intencionadament quan diu que les competències per a lluitar contra la pandèmia les té el govern català
( PERE MARTÍ )
Pacte. El PSC ha presentat allò que anomena el grup de coordinació i impuls del Pacte Català per la Reconstrucció Social i Econòmica, en un document que Miquel Iceta va lliurar al president Quim Torra durant el ple del pressupost de la setmana passada. El grup l’integraran la vice-primera secretària, Eva Granados; la secretària d’Universitats i Recerca, Alícia Romero; el secretari de l’Àrea de Política Municipal, Jaume Collboni; i el secretari d’Economia i Hisenda, Francesc Trillas, que seran els encarregats de negociar amb el govern i amb la resta de partits i entitats sòcio-econòmiques. El perfil d’aquest grup no és especialment dialogant, perquè qui l’encapçala, Eva Granados, ha estat una de les persones més agressives contra l’executiu de Quim Torra d’ençà que va començar la pandèmia, sobretot quan el president va defensar el confinament total abans que ho acabés fent el govern espanyol. El va qualificar d’irresponsable. I Trillas va proposar en una piulada que l’independentisme fos reclòs ‘en una espècie de territori Amish o com en el barri àcrata de Copenhaguen’ i encara ahir mateix se’n fotia que el president Torra lamentés la sortida en massa de pares amb els fills sense respectar la distància física.

La composició del grup negociador ja fa pensar en les expectatives que dóna el PSC a les converses. Amb aquest gest, el partit de Miquel Iceta vol agafar la bandera del diàleg per la reconstrucció, tot i haver estat un dels principals actors de la centralització, en tant que membre del govern espanyol, representat pel ministre Salvador Illa. Aquesta vegada ja no cal demanar a quina banda de la taula seurà el PSC, perquè històricament quan governa el PSOE sempre ha estat al cantó del govern espanyol. Ho va fer durant la negociació de l’estatut al congrés durant el 2006 i ho ha fet en la taula de diàleg congelada entre els governs espanyol i català, que dorm al son dels justs, tot i que Sánchez no para de fer reunions telemàtiques.

L’anunci del grup negociador ha anat acompanyat d’unes declaracions de Miquel Iceta en què assegura, sense tornar-se vermell, que la Generalitat conserva totes les competències per a encarar la crisi del coronavirus. I ha posat d’exemple la titularitat dels hospitals de la Vall d’Hebron i del Mar de Barcelona, que és del Departament de Salut. Però una cosa són les estructures i una altra, la capacitat de prendre decisions, que, com Iceta sap perfectament, d’ençà que s’implantà l’estat d’alarma depèn del govern espanyol, que va decidir de centralitzar les competències. Quan Iceta fa aquestes declaracions menteix intencionadament. Tothom ha vist aquest cap de setmana com el govern català aprovava un pla de desconfinament dels menors de catorze anys per franges horàries, però el govern espanyol el va tombar i finalment va prevaler sortir a qualsevol hora, amb els problemes de congestió que això ha causat. Ara sembla que Sánchez vol rectificar i copiar un cop més la proposta de Torra.

Les competències, les decisions, les pren el govern del PSOE, tant per al confinament com ara per al desconfinament. L’objectiu de les mentides d’Iceta és mirar d’alliberar de responsabilitats el govern espanyol i carregar-les a la Generalitat, que veritablement és qui entoma la gestió de la pandèmia. És molt difícil de gestionar una crisi tan greu com aquesta sense tenir-ne les competències i és una deslleialtat monumental mirar de confondre la gent. Si el desconfinament va malament, la responsabilitat serà del govern espanyol, perquè el pla de desconfinament de la Generalitat és a la paperera de la Moncloa. O la fotocopiadora, segons sembla. Si el diàleg per la reconstrucció ha de començar a edificar-se sobre la mentida i la deslleialtat, no tindrà gaire futur. El govern català hauria de condicionar tot diàleg a la recuperació de les competències de Salut i Interior, perquè sense competències ni finançament no es pot reconstruir res. L’única cosa que pot fer és gesticular.
Informa:VILAWEB.CAT (28-4-2020)

320 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: