EL PSOE HA TRENCAT L’INDEPENDENTISME ?

“El PSOE ha trencat l’independentisme?”
( JOSÉ ANTICH )

Amb un excés de precipitació, perquè el temps encara no s’ha acabat, el PSC ja ha començat a degustar el gust d’un hipotètic desacord entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya a la investidura d’un president de la Generalitat independentista i a un Govern que respongui el 52% del vot que van rebre a les urnes el passat 14 de febrer. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha estat contundent en assenyalar que la política de Pedro Sánchez no ha fracassat, ja que si Mariano Rajoy va estar a punt de trencar Espanya, “el PSOE el que ha trencat ha estat l’independentisme”. Veurem en què queda el pronòstic mentre el silenci que s’han autoimposat ERC i Junts durant el cap de setmana deixa més obertes que mai les diferents opcions, inclosa, lògicament la d’un acord independentista.

El PSC ha fet el mec, veurem en pocs dies si amb raó o sense, i l’ANC ha tret aquest diumenge la tarjeta vermella a ERC i Junts per les disputes que mantenen, i els ha citat per aconseguir un doble objectiu: un acord per consolidar un executiu independentista que eviti les eleccions i un Govern amb un pla per avançar cap a la independència. L’ANC també ha estat taxativa sobre la seva posició si aquestes dues circumstàncies no es produeixen en els dies vinents: “L’Assemblea no serà mai més al vostre costat”. Caldrà veure ara si la força d’aquell president posi les urnes pronunciat el 2014 per la llavors presidenta de l’ANC, Carme Forcadell —avui, a la presó de Wad Ras complint una injusta condemna d’11 anys i mig per sedició imposada pel Tribunal Suprem en el judici del procés— acaba tenint la mateixa força ara amb la seva substituta en el càrrec, Elisenda Paluzie.

PSC i ANC miren de tibar el desacord amb estratègies òbviament creuades, però ja se sap que si hi ha maror, peix en abundor. Els socialistes catalans veuen en el desacord entre ERC i Junts una oportunitat que els reforci com a primer partit després de les eleccions del 14-F; i l’ANC hi veu un enorme risc que el camí iniciat el 2012 amb aquella impactant manifestació de l’11-S convocada per l’Assemblea i Òmnium descarrili definitivament. Per això les entitats sobiranistes estan, amb maneres de fer diferents, pressionant a fons per un acord que mantingui viu el moviment. Dimecres passat va ser el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, des de La Farga de l’Hospitalet qui va aprofitar una sortida de la presó de Lledoners per advertir que l’entitat cultural tampoc no hi serà si s’imposa la lluita estèril entre els partits independentistes.

Amb aquest balanç del cap de setmana i les enquestes publicades que venen a reforçar la posició del PSC, s’obre l’última setmana per a l’acord. Veurem en què desemboca el pols entre uns i altres i si les últimes hores acaben sent d’infart o es desenreda tot el que ells sols han enredat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-5-2021)

281 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: