EL PSOE I LA RESTA DELS DEL 155 SUSPENEN ELS QUATRE PRESOS POLÍTICS

La mesa del congrés espanyol ha decidit de suspendre els quatre presos polítics escollits a les eleccions espanyoles: Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. Així ho han resolt els vots del PSOE, Ciutadans i PP. Els dos representants de Podem i En Comú Podem s’han pronunciat en contra del que consideren ‘una vulneració dels drets dels diputats’.

En conferència de premsa, Meritxell Batet s’ha referit a la suspensió com ‘una situació inèdita’ i ha dit que la mesa del congrés ha actuat sempre amb la intenció de ‘salvaguardar les institucions i defensar els drets de tots els diputats de la cambra’. En aquest sentit, ha assegurat que el requeriment al Suprem i als lletrats de la cambra eren per evitar una decisió discrecional o política.

Batet també ha explicat que els dos representants d’Unides Podem han sol·licitat a la resta de la mesa més temps per tal d’estudiar el contingut de l’informe dels lletrats. Tanmateix, aquesta petició ha estat refusada, i els dos representants han expressat el seu desacord amb el fet que la mesa es pronunciés amb tanta prestesa. Els representants de cada formació han donat la seva opinió sobre la suspensió dels presos polítics, però no s’ha votat.

La mesa, doncs, actua en base a un informe dels lletrats publicat avui al matí i que estableix que cal ‘declarar automàticament suspesos en l’exercici del càrrec’ els diputats presos. Ho fan adduint a l’article 384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim), i no en l’article 21.2 del reglament del congrés, que estableix que per treure les prerrogatives als diputats cal que existeixi un suplicatori. De fet, en el seu informe, els lletrats ja especificaven que no podia aplicar-se el reglament del congrés per a suspendre’ls perquè no hi havia suplicatori.

La mesa del Congrés ha adoptat la decisió després d’una hora de reunió i enmig de la tensió que ha provocat la qüestió. El PP i Cs van advertir aquest dijous Batet que buscarien la seva dimissió si no suspenia aquest divendres els presos, i els populars fins i tot la van amenaçar amb una querella per prevaricació i desobediència.

Batet va demanar l’informe dels serveis jurídics de la cambra després que el Tribunal Suprem li tornés la pilota i li va negar l’informe que la presidenta del congrés li havia demanat sobre l’aplicació de l’article 384bis de la LECrim, el que el jutge Llarena va utilitzar per suspendre els diputats al Parlament de Catalunya. La presidenta del Congrés va apuntar aquest dimecres que al seu entendre havia de ser ‘l’òrgan jurisdiccional’, en referència al Suprem, qui adoptés la decisió sobre la suspensió.

Però el president de la Sala Penal, Manuel Marchena, li va respondre reiterant que la via per a una possible suspensió dels presos hauria de venir per l’aplicació de l’article 21.2 del reglament del congrés, que estableix que un cop rebut un suplicatori de la Justícia es poden suspendre diputats que es trobin en situació de presó preventiva. Marchena situava d’aquesta manera la decisió a la mesa del congrés. La qüestió, però, és que el Suprem no va enviar cap suplicatori, per això els lletrats han optat per la via de l’article 384.

Informa: ELNACIONAL.CAT (24-5-2019)
414 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: