EL PSOE I PODEM AVANCEN EN LA RECENTRALITZACI√ď DELS BOMBERS CATALANS

El Congr√©s ha fet aquest dijous un pas m√©s per impulsar un marc com√ļ per als cossos de bombers de tot l’Estat, cosa que per als partits independentistes catalans, aix√≠ com pel PNB i EH Bildu, suposa una recentralitzaci√≥ de compet√®ncies. Tal com ja va passar al novembre, durant el debat de presa en consideraci√≥ de la llei, Junts per Catalunya, ERC, la CUP i els partits bascos s’han quedat sols a la cambra ‚Äďamb nom√©s 35 vots‚Äď defensant que la norma, impulsada paradoxalment per Unides Podem, no toqui les compet√®ncies auton√≤miques. En concret, el Congr√©s ha rebutjat una esmena a la totalitat de JxCat que inclo√Įa una √ļnica disposici√≥ final al text perqu√® “les comunitats que disposin de la seva pr√≤pia legislaci√≥ quedin exemptes de l’aplicaci√≥ de la llei”. Tota la resta de partits ‚Äďtamb√© la triple dreta‚Äď hi han votat a favor, excepte una abstenci√≥ del BNG.

Es tracta d’una reforma que ha generat el rebuig no nom√©s de l’independentisme, sin√≥ tamb√© de sindicats de bombers. Mentre que el partit lila justifica que l’√ļnica cosa que busca √©s posar fi a la “precaritzaci√≥” dels treballadors per evitar-ne la privatitzaci√≥ i l’externalitzaci√≥, aix√≠ com millorar la “coordinaci√≥” entre cossos, des de l’independentisme consideren que es tracta d’un “peda√ß” per arreglar el “caos que [els partits espanyols] tenen organitzat en diferents parts de l’Estat perqu√® els respectius governs no han fet la feina”, en paraules de la diputada republicana Pilar Vallugera.

“La llei que tramiten es carrega el model catal√†, les compet√®ncies de Catalunya i els bombers voluntaris de Catalunya”, ha assenyalat al seu torn la diputada de JxCat M√≠riam Nogueras, que ha defensat l’esmena a la totalitat sabent que tant el PSOE com Unides Podem hi votarien en contra. En concret, la proposici√≥ de llei de coordinaci√≥ dels serveis de prevenci√≥, extinci√≥ d’incendis i salvament en el marc del Sistema Nacional de Protecci√≥ Civil regula la figura d’aquests serveis, que els considera agents de l’autoritat, crea una direcci√≥ general de Bombers dependent del ministeri de l’Interior per coordinar els bombers de tot el territori estatal i deixa en mans de l’Estat dirigir l’empla√ßament dels parcs, entre m√©s coses.
Una moci√≥ del Parlament contra el “desmantellament del model catal√†”

Arran de la pol√®mica suscitada ja a finals de l’any passat per la proposta de Podem, el Parlament va aprovar una moci√≥ el 5 de novembre amb el suport de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i tamb√© els comuns per condemnar “qualsevol intent de desmantellament del model catal√† de prevenci√≥ i extinci√≥ d’incendis i salvaments”. Tant Nogueras com Vallugera han retret al partit lila que rebutgi ara l’esmena despr√©s que els comuns es comprometessin a evitar la invasi√≥ de compet√®ncies.

Segons els dos partits de govern a l’Estat, avui no era el moment per debatre modificacions “parcials” a la norma i han censurat que JxCat present√©s l’esmena per fer-la coincidir, segons el seu parer, en plena campanya a Catalunya. Segons el portaveu de Podem, Rafa Mayora, es tracta d’un “exercici de filibusterisme” i, igual que la tardor passada, ha defensat que era una proposici√≥ de llei per “defensar els drets dels treballadors en lluita”. De fet, ha assegurat que tant CCOO com UGT i CATAC no estaven d’acord amb l’esmena a la totalitat, per√≤ s√≠ que ha adm√®s que caldr√† obrir un per√≠ode de consultes per “millorar” la norma. Des del PSOE, el diputat Jos√© Luis Aceves ha assegurat que tan sols complien el que “diu la Constituci√≥”, mentre que el diputat del PNB Mikel Legarda els ha advertit que la Protecci√≥ Civil estava en mans de les comunitats i el que feien √©s inconstitucional, segons el seu parer.
Informa:ARA.CAT (3-2-2021)

141 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: