EL PSOE NO COMPLEIX MAI: ZAPATERO VA PROMETRE QUE PER LLEI TOT EL CINEMA ES DOBLARIA AL CATALÀ

El PSOE no compleix mai: Zapatero va prometre que per llei, tot el cinema es doblaria al catalĂ .

Els socialistes queden retratats: el doblatge al catalĂ  de totes les produccions ja Ă©s un incompliment histĂČric amb Catalunya.

La llei de l’audiovisual segueix avançant amb penes i treballs davant les propostes poc defensores del catalĂ  que el Gobierno fa. En concret el diputat Jaume Asens, president d’Unidas Podemos, s’ha sumat a “l’atrevida” proposta del ministre de Cultura, Miquel Iceta, que se centra en saber “quines sĂłn les pel·lĂ­cules o sĂšries de mĂ©s Ăšxit” i doblar Ășnicament aquests projectes.

D’aquesta manera, plantegen una alternativa a les quotes lingĂŒĂ­stiques, per no haver de cedir amb aquest instrument de protecciĂł de les llengĂŒes minoritĂ ries. Cal recordar, que la llei europea obliga a la protecciĂł del catalĂ . Per tant, tots els partits “legalistes” haurien de cĂłrrer a defensar-la, si bĂ© en alguns assumptes no demostren un sentit compliment selectiu de la legalitat.

TambĂ©, cal dir que la proposta d’Iceta no Ă©s incompatible amb les quotes, ja que la selecciĂł de les obres a doblar podria fer-se segons la seva popularitat.

AixĂ­ doncs, no sembla que l’executiu espanyol tingui un compromĂ­s ferm en la defensa del catalĂ . Un exemple clar Ă©s que desprĂ©s que Gabriel RufiĂĄn, portaveu d’ERC, declarĂ©s que esquerra marcaria les quotes a complir, el Gobierno va afanyar-se a desmentir-lo. No fos cas que hi haguĂ©s un blindatge a la llengua catalana i els votants mĂ©s dretans dels socialistes s’empipessin.

L’hemeroteca, perĂČ, ha jugat una mala passada al Gobierno “mĂ©s progressista de la histĂČria”. En detall, l’executiu de Zapatero va prometre que, per llei, faria que tota l’oferta audiovisual s’haguĂ©s de doblar al catalĂ .

Aquest compromĂ­s no acomplert, com molts altres, no avergonyeix al partit de la rosa i el puny que en comptes de defensar el catalĂ , es dedica a demonitzar les quotes lingĂŒĂ­stiques.

Per acabar-ho d’adobar, el Gobierno “mĂ©s progressita de la histĂČria” es mantĂ© en silenci mentre la dreta, almenys la no socialista, atia el foc per perseguir qualsevol sĂ­mbol identitari catalĂ .

AixĂ­ doncs l’executiu espanyol no canvia el seu posicionament i demostra que no sĂłn de fiar. Al cap i a la fi, han incomplert tants cops la seva paraula, que ara tĂ© menys valor que un T-10 esgotat.
Informa:LAREPUBLICA.CAT (3-XI-2021)

95 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: