EL PSOE NO COMPLEIX MAI: ZAPATERO VA PROMETRE QUE PER LLEI TOT EL CINEMA ES DOBLARIA AL CATALÀ

El PSOE no compleix mai: Zapatero va prometre que per llei, tot el cinema es doblaria al catalĂ .

Els socialistes queden retratats: el doblatge al català de totes les produccions ja Ês un incompliment històric amb Catalunya.

La llei de l’audiovisual segueix avançant amb penes i treballs davant les propostes poc defensores del català que el Gobierno fa. En concret el diputat Jaume Asens, president d’Unidas Podemos, s’ha sumat a “l’atrevida” proposta del ministre de Cultura, Miquel Iceta, que se centra en saber “quines són les pel·lícules o sèries de més èxit” i doblar únicament aquests projectes.

D’aquesta manera, plantegen una alternativa a les quotes lingüístiques, per no haver de cedir amb aquest instrument de protecció de les llengües minoritàries. Cal recordar, que la llei europea obliga a la protecció del català. Per tant, tots els partits “legalistes” haurien de córrer a defensar-la, si bé en alguns assumptes no demostren un sentit compliment selectiu de la legalitat.

També, cal dir que la proposta d’Iceta no és incompatible amb les quotes, ja que la selecció de les obres a doblar podria fer-se segons la seva popularitat.

Així doncs, no sembla que l’executiu espanyol tingui un compromís ferm en la defensa del català. Un exemple clar és que després que Gabriel Rufián, portaveu d’ERC, declarés que esquerra marcaria les quotes a complir, el Gobierno va afanyar-se a desmentir-lo. No fos cas que hi hagués un blindatge a la llengua catalana i els votants més dretans dels socialistes s’empipessin.

L’hemeroteca, però, ha jugat una mala passada al Gobierno “més progressista de la història”. En detall, l’executiu de Zapatero va prometre que, per llei, faria que tota l’oferta audiovisual s’hagués de doblar al català.

Aquest compromís no acomplert, com molts altres, no avergonyeix al partit de la rosa i el puny que en comptes de defensar el català, es dedica a demonitzar les quotes lingßístiques.

Per acabar-ho d’adobar, el Gobierno “més progressita de la història” es manté en silenci mentre la dreta, almenys la no socialista, atia el foc per perseguir qualsevol símbol identitari català.

Així doncs l’executiu espanyol no canvia el seu posicionament i demostra que no són de fiar. Al cap i a la fi, han incomplert tants cops la seva paraula, que ara té menys valor que un T-10 esgotat.
Informa:LAREPUBLICA.CAT (3-XI-2021)

201 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: