EL PSOE DONA DRET DE VETO A ERC SOBRE LA LLEI AUDIOVISUAL A CANVI D’APROVAR ELS PRESSUPOSTOS

La decisió d’ERC de no presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos del govern espanyol per al 2022 s’ha pres in extremis –el termini s’acabava aquest divendres a les 14 hores– a canvi d’un acord que dona dret de veto als republicans per a l’aprovació de la llei audiovisual. El partit del president de la Generalitat, Pere Aragonès, havia posat l’accent en la necessitat d’aconseguir el blindatge del català com a condició per negociar els pressupostos estatals. I avui, després de converses d’última hora, s’ha arribat a un acord que no concreta la quota de producció en català que s’exigirà a les plataformes però sí que estableix que ERC tindrà l’última paraula sobre el text legislatiu. “Es buscaran les millors fórmules per garantir un percentatge de producció, doblatge i subtitulació en llengües cooficials que requerirà de la conformitat d’ERC per aprovar la llei“, diu l’acord, segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN).

El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha anunciat que ha arribat a un acord amb el govern espanyol per blindar el català a la nova llei audiovisual espanyola. El document de l’acord entre ERC i el PSOE explica que la nova normativa “potenciarà i fomentarà la producció audiovisual, protegint les llengües cooficials i contribuint a la seva difusió”.

L’acord no només garanteix que la nova normativa “respectarà totes les actuals competències dels organismes de gestió i controls autonòmics“, sinó que també assegura que aquestes entitats disposaran de noves competències. L’acord també explica que les televisions autonòmiques “es beneficiaran de nous sistemes de finançament”.

Per últim, ERC també ha aconseguit assegurar una quota d’inversió reservada a les produccions audiovisuals en català. Esquerra Republicana i el PSOE han acordat que TV3 amb Ràdio Televisió Espanyola serà “motor de producció audiovisual” i que es reservaran fons perquè així sigui. A canvi de totes aquestes promeses dels socialistes de Pedro Sánchez, ERC ha assegurat per escrit que votarà en contra de totes les esmenes a la totalitat dels pressupostos que es presentin al Congrés, dues de les quals són de Junts i de la CUP.

Els socialistes i els republicans també han arribat a altres acords. Primer de tot, el govern espanyol es compromet a fer efectiva la transferència dels 18,6 milions d’euros corresponent a les despeses de gestió dels Convenis de Beques signats des del 2005. A més, l’executiu espanyol ha promès que convocarà el Comitè de Seguiment per l’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya durant la primera quinzena de novembre. Els objectius d’aquesta darrera mesura són dos: identificar els motius pels quals les inversions a Catalunya són inferiors i localitzar inversions que es puguin dur a terme durant aquest mateix any. A més, ERC i el PSOE han pactat una clàusula de salvaguarda per garantir que no continuïn baixant les inversions estatals a Catalunya. El portaveu de l’Executiva del PSOE, Felipe Sicilia, ha celebrat aquest divendres l’acord entre el govern espanyol i ERC per garantir la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2022, i ha promès que el PSOE buscarà amb ERC “la millor fórmula per garantir un percentatge de producció, de doblatge, de subtitulació en les llengües cooficials”. Sicilia ha admès, però, que de moment no existeix cap concreció sobre com es farà realitat.

Segons Sicilia, “evidentment” aquesta “fórmula” haurà de comptar “amb la conformitat d’ERC” perquè es pugui aprovar la llei. “Hem acordat amb ERC que comptarem amb les seves mesures i aportacions a l’hora de tramitar la llei”, ha dit. En tot cas, ha admès que l’acord assolit no concreta quina fórmula s’utilitzarà per garantir el blindatge del català. “La via per garantir una coproducció, o el doblatge en llengües cooficials encara està per determinar i per veure”, ha sentenciat.

En tot cas ha afirmat que està clar que “hi haurà un acord” amb ERC sobre com es fa realitat. “Veurem quin mecanisme s’utilitza per garantir aquest percentatge de producció, doblatge o substitució en les llengües cooficials”. Sicilia ha comparegut en roda de premsa al Congrés pocs minuts després que el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, hagi anunciat l’acord que aplana el camí dels pressupostos. El govern espanyol ara disposa de l’entesa amb ERC, el PNB i Bildu per tancar la porta a les esmenes a la totalitat que se sotmetran a votació el pròxim dijous al Congrés.

El portaveu de l’executiva del PSOE ha promès que la Llei de l’audiovisual “respectarà les competències” i els organismes “de gestió i de control” de les Comunitats Autònomes i en donarà altres. “Com no pot ser d’altra manera les televisions autonòmiques dels territoris on hi ha llengua pròpia s’han de beneficiar dels nous sistemes de finançament que es puguin establir a la normativa”, ha dit. En aquest marc ha avançat que RTVE “ha de coproduir amb TV3” perquè “hi hagi un motor de producció audiovisual”.
Informa:ELMON.CAT (29-X-2021)

272 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: