EL PSOE PASSA DE CATALUNYA: IGNORA LA TAULA DE DIÀLEG, LA IMMERSIÓ I EL TRASPÀS DE RODALIES

El PSOE passa de Catalunya i ignora la taula de diàleg, la immersió i el traspàs de Rodalies en el seu programa electoral

Els socialistes donen per mort el procés independentista a Catalunya: “El nombre de persones contràries al marc constitucional ha caigut de manera abrupta”
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, a la presentació del programa electoral dels socialistes espanyols Data de publicació: divendres 07 de juliol del 2023, 12:24 Localització: Madrid Autor: Roger Pi de Cabanyes

El PSOE ja dona per resolt el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol i el seu programa electoral ho evidencia sobradament. El document, de 263 pàgines, no fa cap referència explícita a la taula de diàleg entre el govern de la Generalitat i l’executiu espanyol, perquè “superada” la “situació de ruptura” i la “greu crisi constitucional motivada pel procés independentista a Catalunya”.
Publicitat

En canvi, promet “seguir avançant en el procés d’institucionalització entre institucions” amb una “reforma de la Conferència de Presidents” per “reforçar la solidaritat interterritorial i la millora de les polítiques públiques”. Tampoc fa referència a dos temes especialment rellevants per Catalunya—la immersió lingüística i el traspàs de Rodalies— i es limita a comprometre’s a fer inversions per “millorar” i ampliar la xarxa.

El PSOE fa bandera del fet que “han estat els governs socialistes els que han aconseguit posar punt final als grans desafiaments independentistes” perquè “ha treballat, treballa i treballarà per avançar en la integració de la cohesió territorial que, de la mà de la cohesió social, garanteixi la convivència i la concòrdia entre tota la ciutadania espanyola”.

“Espanya avui està més cohesionada, unida i integrada que el 2018″, quan “el nostre país va patir una greu crisi constitucional motivada pel procés independentista a Catalunya”, i quan “la divisió es va traslladar des de les institucions als carrers” i “va generar una fractura social i emocional que va tenir efectes en bona part dels sectors que componen la societat catalana”, sosté.

Destaca el descens de l’independentisme

En aquest sentit, el programa sosté que el govern del PSOE “ha afrontat amb valentia” el conflicte i “ha treballat per recuperar la convivència i construir un projecte de país on tinguin cabuda tots els territoris”.

“Només el temps permetrà valorar amb justícia l’èxit assolit”, apunta, però “s’ha superat la situació de ruptura que existia fa cinc anys” i “el nombre de persones contràries al marc constitucional ha caigut de manera abrupta a Catalunya, tal com demostren les enquestes realitzades per organismes com el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya”.

Llengües “cooficials”

El programa fa diverses referències a les “llengües cooficials” però sempre de la mà del castellà en el marc del PERTE de la Nova Economia de la llengua, que segons el PSOE servirà per impulsar tant el castellà com la resta de llengües de l’Estat. “El castellà i les llengües cooficials són uns recursos d’enorme valor i potencial que hem de cuidar, potenciar i aprofitar com a llegat per al benestar de les següents generacions, obrint opcions i oportunitats als nostres joves”.
Informa:LAREPUBLICA.CAT (9-VII-2023=

76 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: