EL PSOE PREVEU UNA MAJORIA ABSOLUTA DE 174 ESCONS SENSE ELS PRESOS: NO A ERC

“Tenim més sís que nos”, celebren en altes instàncies del Govern i del PSOE. Asseguren, per tant, que Pedro Sánchez afronta la seva pròxima investidura com a president del Govern espanyol –malgrat que no tindrà lloc fins després de les eleccions del 26 de maig– amb absoluta tranquil·litat. “Sense cap ansietat”. A l’equip de Sánchez ja adverteixen, en tot cas, que no oferiran cap contrapartida a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a canvi dels seus 15 vots afirmatius o de la seva abstenció a la sessió d’investidura al Congrés. “No cal”, asseguren.

Així doncs, no estan disposats a negociar res ara per ara, com ja va fer Sánchez quan va plantejar la moció de censura contra Mariano Rajoy fa deu mesos, malgrat que donen per fet que ERC s’abstindrà per si mateixa. “O és que hi votaran en contra?”, pregunten desafiadors.

 

EL GOVERN CATALÀ VOL DIÀLEG SENSE CONDICIONS

 

I és que, a la segona volta de la votació per a la investidura de Sánchez, el PSOE només necessita una majoria simple. El bloc contrari sumaria, a priori, 149 escons: els del PP (66), Ciutadans (57), Vox (24) i Navarra Suma (2). Però només el grup socialista (123) i el d’ Unides Podem (42) sumarien a favor 165 diputats. N’hi ha prou que la resta de l’hemicicle s’abstingui i Sánchez ja seria investit. De totes maneres, també hi po­drien votar afirmativament altres formacions, com Compromís (1) o el Partit Regionalista de Cantàbria (1). O fins i tot el PNB, amb els seus 6 diputats. Cal tenir en compte que tant Iñigo Urkullu a Euskadi com Miguel Ángel Revilla a ­Cantàbria governen en coalició amb el PSOE, de la mateixa manera que Compromís forma part de l’Executiu ­valencià de Ximo Puig que ara es reeditarà.

En segona volta, per tant, la investidura estaria feta, i es presumeix que serà la fórmula que triarà Sánchez per a la seva investidura. Ara bé, al si del PSOE ja destaquen una altra circumstància que pot facilitar encara més la investidura de Sánchez, fins i tot a la primera volta de la votació en què es requereix una majoria absoluta. Dirigents socialistes donen per fet que aquesta majoria absoluta no se situarà en 176 escons, com és habitual, sinó en 174. I és que consideren que els quatre líders independen­tistes catalans que van obtenir escó al Congrés el 28- A i estan sent jutjats pel Tribunal Suprem –Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat)– poden ser suspesos de les seves funcions, després de prendre possessió dels seus escons, i tampoc no podrien delegar el seu vot. Només amb 346 diputats habilitats al Congrés, la ma­joria absoluta se situaria en 174 escons, una xifra que Sánchez podria aconseguir, per exemple, sumant també els dos diputats de Coalició Canària. I tot plegat al marge d’ERC, Junts per Catalunya i els quatre diputats de Bildu.

 

“FALTEN PONTS “

 

 

La portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá, va assegurar ahir, sortint del Consell de Ministres, que després de les eleccions del 28- A “la governabilitat, l’estabilitat i la moderació seran possibles”. “El que li fa falta a aquest país són ponts, no avencs. Per tant, continuem dialogant dins de la Constitució”, va afirmar. “La vocació del Govern és governar en solitari”, va insistir sobre la voluntat de Sánchez, però va recordar que “hi ha fórmules com la geometria variable”. La mateixa que va permetre a José Luis Rodríguez Zapatero mantenir prou estabilitat malgrat que governava en minoria.

Alhora, el Govern de la Generalitat va citar ja ahir Sánchez a “reobrir les portes del diàleg”. “És impossible que el govern que emani d’aquestes eleccions vulgui governar d’esquena a Catalunya i tancant la porta al diàleg”, va advertir la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, al final de la reunió del Consell Executiu. El futur executiu de Sánchez, va demandar Budó, hauria “d’asseure’s a la taula per parlar de tot el que sigui necessari, sense condicions per a cap de les dues parts”.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (1-5-2019)

 

464 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: