EL PSOE PREVEU UNA MAJORIA ABSOLUTA DE 174 ESCONS SENSE ELS PRESOS: NO A ERC

‚ÄúTenim m√©s s√≠s que nos‚ÄĚ, celebren en altes inst√†ncies del Govern i del PSOE. Asseguren, per tant, que Pedro S√°nchez afronta la seva pr√≤xima investidura com a president del Govern espanyol ‚Äďmalgrat que no tindr√† lloc fins despr√©s de les eleccions del 26 de maig‚Äď amb absoluta tranquil¬∑litat. ‚ÄúSense cap ansietat‚ÄĚ. A l‚Äôequip de S√°nchez ja adverteixen, en tot cas, que no oferiran cap contrapartida a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a canvi dels seus 15 vots afirmatius o de la seva abstenci√≥ a la sessi√≥ d‚Äôinvestidura al Congr√©s. ‚ÄúNo cal‚ÄĚ, asseguren.

Aix√≠ doncs, no estan disposats a negociar res ara per ara, com ja va fer S√°nchez quan va plantejar la moci√≥ de censura contra Mariano Rajoy fa deu mesos, malgrat que donen per fet que ERC s‚Äôabstindr√† per si mateixa. ‚ÄúO √©s que hi votaran en contra?‚ÄĚ, pregunten desafiadors.

 

EL GOVERN CATALÀ VOL DIÀLEG SENSE CONDICIONS

 

I √©s que, a la segona volta de la votaci√≥ per a la investidura de S√°nchez, el PSOE nom√©s necessita una majoria simple. El bloc contrari sumaria, a priori, 149 escons: els del PP (66), Ciutadans (57), Vox (24) i Navarra Suma (2). Per√≤ nom√©s el grup socialista (123) i el d‚Äô Unides Podem (42) sumarien a favor 165 diputats. N‚Äôhi ha prou que la resta de l‚Äôhemicicle s‚Äôabstingui i S√°nchez ja seria investit. De totes maneres, tamb√© hi po¬≠drien votar afirmativament altres formacions, com Comprom√≠s (1) o el Partit Regionalista de Cant√†bria (1). O fins i tot el PNB, amb els seus 6 diputats. Cal tenir en compte que tant I√Īigo Urkullu a Euskadi com Miguel √Āngel Revilla a ¬≠Cant√†bria governen en coalici√≥ amb el PSOE, de la mateixa manera que Comprom√≠s forma part de l‚ÄôExecutiu ¬≠valenci√† de Ximo Puig que ara es reeditar√†.

En segona volta, per tant, la investidura estaria feta, i es presumeix que ser√† la f√≥rmula que triar√† S√°nchez per a la seva investidura. Ara b√©, al si del PSOE ja destaquen una altra circumst√†ncia que pot facilitar encara m√©s la investidura de S√°nchez, fins i tot a la primera volta de la votaci√≥ en qu√® es requereix una majoria absoluta. Dirigents socialistes donen per fet que aquesta majoria absoluta no se situar√† en 176 escons, com √©s habitual, sin√≥ en 174. I √©s que consideren que els quatre l√≠ders independen¬≠tistes catalans que van obtenir esc√≥ al Congr√©s el 28- A i estan sent jutjats pel Tribunal Suprem ‚ÄďOriol Junqueras (ERC), Jordi S√†nchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat)‚Äď poden ser suspesos de les seves funcions, despr√©s de prendre possessi√≥ dels seus escons, i tampoc no podrien delegar el seu vot. Nom√©s amb 346 diputats habilitats al Congr√©s, la ma¬≠joria absoluta se situaria en 174 escons, una xifra que S√°nchez podria aconseguir, per exemple, sumant tamb√© els dos diputats de Coalici√≥ Can√†ria. I tot plegat al marge d‚ÄôERC, Junts per Catalunya i els quatre diputats de Bildu.

 

“FALTEN PONTS “

 

 

La portaveu del Govern central en funcions, Isabel Cela√°, va assegurar ahir, sortint del Consell de Ministres, que despr√©s de les eleccions del 28- A ‚Äúla governabilitat, l‚Äôestabilitat i la moderaci√≥ seran possibles‚ÄĚ. ‚ÄúEl que li fa falta a aquest pa√≠s s√≥n ponts, no avencs. Per tant, continuem dialogant dins de la Constituci√≥‚ÄĚ, va afirmar. ‚ÄúLa vocaci√≥ del Govern √©s governar en solitari‚ÄĚ, va insistir sobre la voluntat de S√°nchez, per√≤ va recordar que ‚Äúhi ha f√≥rmules com la geometria variable‚ÄĚ. La mateixa que va permetre a Jos√© Luis Rodr√≠guez Zapatero mantenir prou estabilitat malgrat que governava en minoria.

Alhora, el Govern de la Generalitat va citar ja ahir S√°nchez a ‚Äúreobrir les portes del di√†leg‚ÄĚ. ‚Äú√Čs impossible que el govern que emani d‚Äôaquestes eleccions vulgui governar d‚Äôesquena a Catalunya i tancant la porta al di√†leg‚ÄĚ, va advertir la consellera de Presid√®ncia i portaveu del Govern, Meritxell Bud√≥, al final de la reuni√≥ del Consell Executiu. El futur executiu de S√°nchez, va demandar Bud√≥, hauria ‚Äúd‚Äôasseure‚Äôs a la taula per parlar de tot el que sigui necessari, sense condicions per a cap de les dues parts‚ÄĚ.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (1-5-2019)

 

405 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: