EL PSOE PROHIBIRÀ AQUEST DIMARTS L’ÚS DEL CATALÀ I LES ALTRES LLENGÜES COOFICIALS AL CONGRÉS

El PSOE té previst rebutjar aquest dimarts al ple del Congrés dels Diputats la presa en consideració de la proposta d’Unides Podem i de les forces nacionalistes catalanes, basques i gallegues per permetre intervencions en llengües cooficials, entre elles el català, a la cambra baixa espanyola, amb traducció simultània.

Es tracta d’una reforma del Reglament del Congrés que arriba amb la signatura d’Unides Podem, ERC, Junts, la CUP, PDECat, Compromís, PNB, Bildu, BNG i Més País i que es debatrà i votarà aquest dimarts, a la primera sessió plenària després de les eleccions andaluses.

Evidentment, el PP, Vox i Ciutadans són contraris a generalitzar l’ús de les llengües cooficials al Congrés, i, per tant, el vot del PSOE serà determinant per al futur de la iniciativa. Ara bé, segons han indicat a Europa Press fonts socialistes, la intenció és votar en contra de la tramitació de la iniciativa.

El PSOE justifica la decisió al·legant que el castellà és l’únic idioma reconegut a tot l’Estat i la llengua comuna de tots els espanyols. Des de l’època del socialista Manuel Marín presidint la cambra, el que es permet al ple del Congrés és pronunciar cites o frases en llengües cooficials, facilitant la corresponent traducció als serveis de taquigrafia.

Els socialistes remeten l’ús de les llengües cooficials al Senat, per ser la cambra de representació territorial. A la cambra alta l’ús d’aquestes llengües està permès per als debats de mocions al ple i recentment es va tramitar, amb el suport socialista, una proposta de Junts per universalitzar-ne l’ús en tots els debats i tràmits.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (20-6-2022)

67 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: