EL PSOE (PSC), NI FEDERALISTES NI AUTONOMISTES: NOM√ČS UNS “PROVINCIANOS”

(RAMON SERRA, EDITOR )
Entra per escoltar l‚Äôaudio¬†¬†ūüé߬† ¬† Tornem al 1833. Ho diu Torra i tota la gent amb cara i ulls. El desconfinament per prov√≠ncies √©s un nyap m√©s del Gobierno i un menyspreu a les autonomies,si √©s que alg√ļ encara pensava que eren alguna cosa m√©s que una Diputaci√≥ ampliada.
A hores d’ara es demostra que el PSOE(PSC) no √©s ni federalista ni autonomista.Simplemente √©s un partit espanyolista i jacobinista com ho pot ser qualsevol partit de dretes o d’extrema dreta. Fa uns dies Quim Nadal,exalcalde de Girona i membre important del govern tripartit en la Generalitat,home que havia estat molt vinculat al PSC, afirmava que veia gaireb√© impossible la independ√®ncia de Catalunya, per√≤ que encara li semblava m√©s impossible un Estat federal a Espanya. M√©s clar, impossible .A Espanya no hi ha cap pol√≠tica federalista i pr√†cticament no s’ho creu ning√ļ. Un av√≠s als qui encara pensen en les terceres vies que era callen com uns morts quan la recentralitzaci√≥ de l’Estat √©s evident.
Tornem al 1833, l’any de la creaci√≥ de les prov√≠ncies a Espanya seguint el m√®tode jacob√≠ de Fran√ßa. La prov√≠ncia era un territori que es podria rec√≤rrer a cavall en un dia. Catalunya fou dividida en quatre i curiosament es va fer tot el possible perqu√® la de Barcelona no arrib√©s a la frontera francesa.Ripoll, per exemple, passava a ser part de la de Girona quan no tenia cap mena de relaci√≥ amb aquesta capital.
Amb l’arribada de les comunitats auton√≤miques semblava que la prov√≠ncia perdia pes, tot i que, entre altres atributs,√©s la unitat per a les eleccions. Per√≤ ara Illa i companyia tornen a treure-la de l’armari,amb naftalina.
Semblava lògic que les autonomies que tenen totes les competències en sanitat haurien de gestionar si més no el desconfinament, però tururut pa amb oli.En aquestes circumstàncies es poden produir situacions paradoxals si no podem desplaçar-nos més enllà de la nostra província. Jo,per exemple, sóc de Taradell(Osona) i bona part de la meva família viu a Viladrau,poble limítrofe, que vés per on és de la província de Girona.Curiosament Viladrau té el prefix telefònic de Barcelona.
Te√≤ricamente ni Taradel hauria de ser de Barcelona ni Viladrau de Girona perqu√® som de la comarca d’Osona i punt.Les dues poblacions tenen el seu centre sanitari a Vic. Per tant,seria aconsellable tenir present en primer lloc les regions o √†rees sanitaries de cada poblaci√≥ i no pas les prov√≠ncies i m√©s quan parlem de salut i quan aquest √†mbit est√† totalment delimitat a Catalunya.
Si no podem sortir de la nostra prov√≠ncia, haurem de fer trobades familiars all√† on comencen els l√≠mits provincials? Com que ara no podem donar-nos les mans potser haurem de fer gestos corporals snese traspassar,oi tant,la ratlla “fronterera”.
Hi trobarem burots, aquells funcionaris que antigament vigilaven les sortides i entrades de les ciutats? Serem castigats si entrem ni que sigui un un metre de la prov√≠ncia ve√Įna? S’admeten apostes. Menys sentit com√ļ a Espanya tot √©s possible.
En fi, un bunyol m√©s dels molts que ens hem d’empassar en viure a Espanya. A veure si aix√≤ serveix de lli√ß√≥ a molta gent, sobretot als qui per interessos, ignor√†ncia o mala fe ens venen la moto de una conviv√®ncia possible com a cal a Espanya.Una conviv√®ncia que √©s una submissi√≥.
Aquests s√≠ que tamb√© s√≥n uns aut√®ntics “provincianos”!
(30-4-2020)

530 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: