EL PSOE TANCA LA PORTA A LA LLEI DE L’AMNISTIA ABANS QUE ARRIBI AL CONGRÉS

EstĂ  previst que demĂ  els partits independentistes catalans registrin al CongrĂŠs dels Diputats la llei d’amnistia per als presos polĂ­tics. Però, abans ni tan sols que arribi a les Corts espanyoles, el PSOE ja hi ha tancat la porta. Ho ha fet el secretari d’organitzaciĂł i ministre JosĂŠ Luis Ábalos, que ha reiterat la seva posiciĂł “en contra de la figura de l’amnistia”, pel seu carĂ cter genèric. Com a molt, hi ha “casos particulars” que es poden resoldre amb la legalitat, com per exemple els indults. Malgrat això, aquesta via continua congelada per La Moncloa, encara que hagi passat el 14-F.

En la roda de premsa posterior a l’executiva de Ferraz, José Luis Ábalos ha recordat que “sempre hem manifestat la posició en contra”. Si bé estan “disposats a acceptar casos particulars, d’acord amb la legalitat, mai l’amnistia”. Aquesta amnistia tindria “un caràcter molt més polític d’absolució”. Per això, ha apostat per “la figura de l’indult i altres”, que és una “figura legal” per a casos específics. “Tampoc un indult general, perquè estaríem en una amnistia”, ha conclòs al respecte.

El passat desembre, les tres formacions independentistes al Parlament de Catalunya, JxCat, ERC i la CUP, van aprovar, amb l’abstenciĂł dels comuns, una proposta de resoluciĂł de l’amnistia. El segĂźent pas era la presentaciĂł d’una llei d’amnistia al CongrĂŠs de la mĂ  dels tres partits, fet que es produirĂ  demĂ . Tenint en compte les majories parlamentĂ ries al CongrĂŠs dels Diputats, la iniciativa estĂ  abocada al fracĂ s, perquè el PSOE passarĂ  la piconadora per sobre de la proposiciĂł de llei.

Malgrat tot, no ha deixat de ser la proposta de tots els partits independentistes, com es va demostrar en la campanya electoral del 14-F. TambĂŠ volen posar-ho sobre la taula de diĂ leg i negociaciĂł entre l’Estat i la Generalitat, al costat del referèndum d’autodeterminaciĂł. Però el PSOE no ho accepta. Tampoc no dona sortida a les altres dues alternatives.

Per una banda, la reforma dels delictes de rebel¡liĂł i sediciĂł continua sense terminis ni previsions. El ministre Juan Carlos Campo ho ha inclòs en una reforma global del Codi Penal, de molt mĂŠs abast i que portarĂ  molta mĂŠs feina. Lluny ha quedat la promesa de dur-ho al Consell de Ministres abans d’acabar l’any 2020. Per altra banda, el Tribunal Suprem estĂ  encara esperant l’informe de l’Advocacia de l’Estat sobre els indults. Un cop arribi aquest informe, l’alt tribunal emetrĂ  el seu dictamen i l’assumpte tornarĂ  a la taula del Consell de Ministres. Tampoc no hi ha previsions temporals. El clima electoral de Madrid no fa pensar que hagi de ser imminent.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-3-2021)

95 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: