EL QUEBEC VOL FER DEL FRANCĂS LA SEVA LLLENGUA COMUNA

El govern quebequès va presentar dijous a lâAssemblea Nacional del Quebec un projecte de llei per protegir el francès en aquest territori que pretĂŠn superar la històrica Carta de la Llengua Francesa aprovada el 1977. El ministre quebequès responsable de la llengua francesa, Simon Jolin-Barrette, va explicar que lâobjectiu principal de la llei 96 ĂŠs establir que el francès ĂŠs lâĂşnica llengua oficial del Quebec i lâidioma comĂş de la naciĂł quebequesa.
La presentaciĂł del projecte de llei arriba desprĂŠs que diverses entitats i partits polĂtics del Quebec hagin expressat els darrers mesos una gran preocupaciĂł per la reculada del francès en favor de lâanglès, especialment a Mont-real, tal com demostren diversos estudis. âEl francès sempre serĂ vulnerable per la situaciĂł del Quebec a Nord-amèricaâ, va assenyalar el primer ministre quebequès, François Legault. âCada generaciĂł ha dâassumir la responsabilitat per a la supervivència de la nostra llengua i ara ens toca a nosaltresâ, va afegir.
El projecte de llei es proposa reforçar la normativa en matèria de retolaciĂł i establir mĂŠs mesures per protegir la llengua a les empreses, lâadministraciĂł i lâeducaciĂł. AixĂ, lâadministraciĂł haurĂ dâutilitzar Ăşnicament el francès en les comunicacions orals i escrites amb molt poques excepcions i les empreses hauran de garantir el âpredomini clarâ del francès en la retolaciĂł. Pel que fa a lâeducaciĂł, la llei estipula que el francès ĂŠs la llengua dâestudi a lâeducaciĂł postsecundĂ ria i limita el percentatge dâalumnes al sistema en anglès, que els darrers anys sâhavia incrementat molt en detriment del francès.
El responsable de la llengua francesa del govern quebequès, Jolin-Barrette, va explicar que un dels elements âfonamentalsâ de la norma ĂŠs garantir el dret de treballar i ser atès en francès, un dret que no es respecta en molts establiments de Mont-real, on hi ha treballadors que ni tan sols entenen el francès. Si el projecte de llei sâaprova, els clients podran denunciar aquestes botigues. El govern es dotarĂ dâinstruments com el Ministeri de la llengua francesa i nomenarĂ un comissionat de la llengua francesa. El projecte de llei deixarĂ de considerar bilingĂźes els municipis que tinguin menys dâun 50% dâanglòfons, tret que aprovin una resoluciĂł per mantenir aquest estatus.
Un altre aspecte que amoĂŻna els francòfons ĂŠs el nombre creixent de nouvinguts que no parlen francès (per sota del 50%, segons dades del govern). La nova norma es proposa que el francès sigui âla llengua comunaâ de tota la poblaciĂł del Quebec, inclosos immigrants i anglòfons.
Abans dâaprovar-se la llei, el govern vol obrir un perĂode de consultes amb la societat civil i els partits polĂtics. Per a lâindependentista Partit Quebequès (PQ), es tracta dâuna llei de mĂnims per protegir el francès, però tĂŠ previst aprovar-la amb esmenes. Legault enviarĂ una carta en què explica els principals punts de la norma al primer ministre canadenc, Justin Trudeau.
La ministra de LlengĂźes Oficials del govern canadenc, Melanie Joly, ja ha dit que lâexecutiu federal estudiarĂ el projecte amb atenciĂł i ha admès que âla situaciĂł del francès al paĂs ĂŠs especial i el govern tĂŠ la responsabilitat de protegir i promoure el francès no nomĂŠs fora del Quebec sinĂł tambĂŠ a dinsâ.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (15-5-2021)