EL QUEBEC VOL FER DEL FRANCÈS LA SEVA LLLENGUA COMUNA

El govern quebequès va presentar dijous a l’Assemblea Nacional del Quebec un projecte de llei per protegir el francès en aquest territori que pretén superar la històrica Carta de la Llengua Francesa aprovada el 1977. El ministre quebequès responsable de la llengua francesa, Simon Jolin-Barrette, va explicar que l’objectiu principal de la llei 96 és establir que el francès és l’única llengua oficial del Quebec i l’idioma comú de la nació quebequesa.

La presentació del projecte de llei arriba després que diverses entitats i partits polítics del Quebec hagin expressat els darrers mesos una gran preocupació per la reculada del francès en favor de l’anglès, especialment a Mont-real, tal com demostren diversos estudis. “El francès sempre serà vulnerable per la situació del Quebec a Nord-amèrica”, va assenyalar el primer ministre quebequès, François Legault. “Cada generació ha d’assumir la responsabilitat per a la supervivència de la nostra llengua i ara ens toca a nosaltres”, va afegir.

El projecte de llei es proposa reforçar la normativa en matèria de retolació i establir més mesures per protegir la llengua a les empreses, l’administració i l’educació. Així, l’administració haurà d’utilitzar únicament el francès en les comunicacions orals i escrites amb molt poques excepcions i les empreses hauran de garantir el “predomini clar” del francès en la retolació. Pel que fa a l’educació, la llei estipula que el francès és la llengua d’estudi a l’educació postsecundària i limita el percentatge d’alumnes al sistema en anglès, que els darrers anys s’havia incrementat molt en detriment del francès.

El responsable de la llengua francesa del govern quebequès, Jolin-Barrette, va explicar que un dels elements “fonamentals” de la norma és garantir el dret de treballar i ser atès en francès, un dret que no es respecta en molts establiments de Mont-real, on hi ha treballadors que ni tan sols entenen el francès. Si el projecte de llei s’aprova, els clients podran denunciar aquestes botigues. El govern es dotarà d’instruments com el Ministeri de la llengua francesa i nomenarà un comissionat de la llengua francesa. El projecte de llei deixarà de considerar bilingües els municipis que tinguin menys d’un 50% d’anglòfons, tret que aprovin una resolució per mantenir aquest estatus.

Un altre aspecte que amoïna els francòfons és el nombre creixent de nouvinguts que no parlen francès (per sota del 50%, segons dades del govern). La nova norma es proposa que el francès sigui “la llengua comuna” de tota la població del Quebec, inclosos immigrants i anglòfons.

Abans d’aprovar-se la llei, el govern vol obrir un període de consultes amb la societat civil i els partits polítics. Per a l’independentista Partit Quebequès (PQ), es tracta d’una llei de mínims per protegir el francès, però té previst aprovar-la amb esmenes. Legault enviarà una carta en què explica els principals punts de la norma al primer ministre canadenc, Justin Trudeau.

La ministra de Llengües Oficials del govern canadenc, Melanie Joly, ja ha dit que l’executiu federal estudiarà el projecte amb atenció i ha admès que “la situació del francès al país és especial i el govern té la responsabilitat de protegir i promoure el francès no només fora del Quebec sinó també a dins”.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (15-5-2021)

250 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: