EL REFERÈNDUM HIPOTÈTIC DESLEGITIMA EL PRIMER D’OCTUBRE A CANVI DE RES I AMB UN OBJECTIU IMPOSSIBLE

“El referèndum imaginari”.
“El problema és que el referèndum hipotètic deslegitima el Primer d’Octubre i que ho fa a canvi d’un objectiu impossible i sense contrapartida”.
( SALVADOR COT )
El document d’intencions signat entre ERC i la CUP és una bona noticia, fins i tot en el que té de pressió -legítima- cap als negociadors de JxCat. La implicació dels cupaires en la construcció i solidesa d’una majoria independentista estable és una novetat que, de confirmar-se, aportaria seguretat i seriositat de cara al futur polític de l’independentisme. Ara bé, el que ja és més arriscat és vincular aquesta confluència parlamentària a l’èxit de la mesa de diàleg entre el govern català i l’espanyol i, més encara, considerar que l’objectiu prioritari sigui l’obtenció d’un referèndum d’autodeterminació acordat amb l’Estat.

El fet d’atorgar al referèndum el paper de finalitat estratègica té alguns avantatges innegables. D’entrada, evita el xoc amb l’Estat perquè l’aspiració es limita a una concessió, graciable, que Madrid pot veure amb una certa condescendència, perquè conté una acceptació explícita de l’autoritat estatal. La demanda del referèndum acordat també pot tranquil·litzar les estructures polítiques i diplomàtiques europees, que així podrien desar el dossier català al calaix dels problemes no urgents. També és imaginable que aquest referèndum -amb permís de Madrid i, per tant, sense data- sigui atractiu per al conjunt dels comuns i, fins i tot, assumible, ni que sigui indirectament, pel PSC. És a dir, és la fórmula correcta per gestionar l’autonomia sense patir desagradables i reiteratius accidents penals.

El problema és que el referèndum hipotètic deslegitima el Primer d’Octubre i que ho fa a canvi d’un objectiu impossible i sense contrapartida. Madrid només concedirà una consulta d’aquest tipus quan sigui el mal menor, és a dir, quan l’Estat hagi quedat desbordat per una insurrecció prou massiva com perquè sigui impossible de reprimir per la força. I això ho sap tothom, també ERC i la CUP. Així que són una bona notícia els avenços negociadors per a un Govern sòlid i durable, però el full de ruta estratègic continua en blanc.
Informa:ELMON.CAT (24-3-2021)

256 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: