EL REGNE UNIT I ALEMANYA AMPLIEN LA PROTECCIÓ A LES SEVES LLENGÜES MINORITZADES

El Regne Unit i Alemanya han ampliat el nivell de protecció que atorguen a les llengües minoritzades recollides a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom), segons ha informat el Consell d’Europa. Es tracta de la primera vegada, des del 2008, en què alguns estats accepten noves responsabilitats amb aquest tractat.

El Regne Unit va notificar al Consell d’Europa el 23 de desembre passat que reforçaria, de forma significativa, la protecció i la promoció del gaèlic manx, una llengua cèltica originària de l’illa de Man, al mar d’Irlanda. Les autoritats de l’illa aplicaran 37 mesures addicionals per protegir l’idioma en matèries com l’educació infantil, la documentació oficial, els mitjans de comunicació i la cultura.

El secretariat de la Celrom ha destacat que “l’extensió de la protecció sota la carta del gaèlic manx reflecteix la recuperació d’aquesta llengua celta, que es va extingir als anys setanta”.

Paral·lelament, el 6 de gener passat, Alemanya va notificar al Consell d’Europa que ha acceptat mesures addicionals, també d’acord amb la Celrom, per al danès, el frisó septentrional i el baix alemany a l’estat federat de Slevig-Holstein. Els nous compromisos fan referència a documents administratius, topònims i activitats culturals.

La Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, adoptada a Estrasburg el 1992 pel Consell d’Europa, té com a objectiu promoure els idiomes minoritzats d’Europa. Espanya la va ratificar el 2001, però el Consell d’Europa retreu li retreu els incompliments en matèria de justícia i de reciprocitat. França i Itàlia ni tan sols han ratificat la Carta.
Informa:DIARIDELALLENGUA.CAT (20-1-2021)

290 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: