EL REI S’AMAGA: TÉ POR DELS CATALANS

OPINIÓ > L’ÚLTIMA

La monarquia espanyola passa a la clandestinitat
El rebuig social obliga la casa reial espanyola a jugar amb el calendari de la visita a Catalunya per esquivar les protestes
( PERE MARTÍ )

Corrupció. La casa reial espanyola passa un dels pitjors moments de la història. L’escàndol de corrupció del rei emèrit, Juan Carlos I, ja és tan evident que el govern espanyol ha decidit que deixi la Zarzuela i fins i tot intenta que renunciï al títol de rei. No és que Pedro Sánchez pateixi un brot de republicanisme light, sinó que prova de salvar la institució de la monarquia fent un tallafoc entre el rei emèrit i Felipe VI. És evident que s’ha obert l’aixeta informativa sobre els casos de corrupció de Juan Carlos I; tants anys censurats i ara apareixen gairebé cada dia, amb tota mena de detalls. L’estat deixa anar llast, l’omple de porqueria, per obligar-lo a fugir a una república bananera que no tingui conveni d’extradició amb Espanya. I el rei actual haurà de fer més gests de distanciament envers el seu pare, no per la covid-19, sinó perquè el virus de la corrupció no l’escombri. Tot i que alguns ingenus sospiren amb una república espanyola, la maniobra només pretén consolidar la monarquia, amputant el rei emèrit per salvar el fill.

Una de les maneres que la casa reial espanyola ha trobat per a ventilar les estances de la Zarzuela és enviar el rei Felipe VI i la reina Letizia a fer una ronda per les comunitats autònomes. Una ronda ortopèdica, dissenyada al mil·límetre, per fer veure que els monarques es preocupen per la crisi sanitària i oferir imatges editades de la població aplaudint-los. Fins i tot han deixat aparcat el Mercedes blindat de mig milió d’euros que els transportava i ara es desplacen amb un humil Renault Espace, en el cas de Benidorm, o el model Talisman, a Conca.

Aquesta ronda havia de passar per Catalunya divendres, segons que va anunciar la Zarzuela mitjançant la premsa monàrquica habitual, amb visita a Figueres i Barcelona. Al programa que havia transcendit fins ara hi figuraven llocs tan hostils com casernes de policia i Guàrdia Civil, com si es tractés d’agrair una vegada més la violència exercida durant el referèndum del Primer d’Octubre, i entitats empresarials, sempre disposades a la genuflexió monàrquica. Cal no oblidar que importants entitats empresarials financeres catalanes i balears van contribuir generosament a finançar el iot Fortuna i regalar-lo a Juan Carlos I, en un gest per a guanyar-se els favors del monarca i que ara s’ha demostrat que els prenia el número i la cartera, perquè no anava pas curt de diners, precisament. El nom del iot el van encertar.

L’anunci de la visita de divendres va fer que les principals organitzacions cíviques de l’independentisme anunciessin mobilitzacions contra la monarquia espanyola corrupta. Només el fet d’anunciar aquestes protestes ja va motivar que la casa reial espanyola comuniqués que no hi havia res previst dels reis a Catalunya, perquè divendres anirien al País Basc. Era la manera borbònica de comunicar que suspenien la visita. L’independentisme cívic ha guanyat sense baixar de l’autobús perquè d’entrada ja ha aconseguit l’ajornament de la visita de Felipe VI. Però això no vol dir que la Zarzuela s’hagi rendit, perquè la visita podria ser la setmana que ve, concretament el dilluns 20, que era la data que s’havia donat oficialment per al País Basc i que ara resta lliure. Si finalment fos així, la visita es faria sense comunicar-la prèviament, per evitar protestes. Per tant, no es pot considerar cancel·lada definitivament.

Una cancel·lació donaria la imatge que Espanya no controla el territori català i que no pot garantir una visita de la monarquia espanyola sense que hi hagi una forta contestació social. Per tant, probablement acabaran venint, però el sol fet que hagin hagut d’ajornar la visita i passar la seva agenda a la clandestinitat demostra fins a quin punt la Zarzuela és conscient del rebuig que suscita la monarquia a Catalunya. Un rebuig que Felipe VI es va guanyar amb el seu discurs del 3 d’octubre del 2017, quan deixà via lliure a la repressió contra l’independentisme, i que té una adhesió molt majoritària entre els catalans, al marge de la seva adscripció política.
Informa:VILAWEB.CAT (16-7-2020)

313 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: