EL RISC D’ACCIDENT ENTRE JxCAT I ERC ÉS UNA POSSIBILITAT NO DESCARTADA

“Risc d’accident”
( JOSÉ ANTICH )

La vida és plena d’accidents i d’imprevistos, molt més del que un pot arribar a pensar. Els jugadors del Barça han sortit aquest dijous al Camp Nou després d’una ratxa victoriosa a assolir finalment el lideratge de la lliga i després de 90 minuts han tornat als vestidors capcots i derrotats. Ha fallat l’estratègia, l’entrenador i els jugadors. Ha estat un accident? Segur, però les opcions per guanyar el campionat s’han reduït molt i ja no depenen dels seus resultats. Els analistes diran si van especular amb una victòria que creien que era segura, si al camp no hi havia els millors…però els tres punts ja han volat.

No crec que acabi passant això amb el govern independentista a Catalunya, però no hi ha dubtes que s’està jugant amb foc. Des del passat 14 de febrer, tan aviat sembla que s’està a prop de tancar un acord com el missatge que s’envia és justament el contrari, que el desacord és alt i que les línies vermelles d’uns i d’altres es mantenen intactes. El 52% dels vots i els 74 escons aconseguits -dels 135 que componen el Parlament- no han servit encara per materialitzar un pacte definitiu.

S’ha arribat pràcticament a un acord pel que fa als programes temàtics d’un govern i s’ha treballat a fons àrea per àrea per a acordar quin seria el rumb en cada matèria durant la legislatura i resten vells problemes com l’encaix del Consell per la República i què fan Govern i partits independentistes si es compleixen els dos anys que es donen per veure el recorregut que té la taula de diàleg amb el govern espanyol. Dit d’una altra manera: si el resultat és positiu se celebra, però si és negatiu, com es gestiona aquest fracàs? I aquí segueixen encallats.

Mentre això passa i no es tanca l’acord -no s’hi està ni de bon tros a prop- l’escepticisme creix. Això sí, encara des d’un convenciment que hi haurà finalment acord i que l’escenari de les reunions -també la cimera de Lledoners- és de negociació i no pas de ruptura. La primera presentació d’estructura de govern presentada per Esquerra dimarts, de noves conselleries, com el reforçament de Presidència i la desaparició de Polítiques Digitals, tindrà ben aviat una rèplica per part de Junts. Això mentre espera rebre resposta a les qüestions polítiques pendents.

Mentrestant el rellotge continua corrent i Esquerra ha situat l’1 de maig com un dia important abans de plantejar-se altres escenaris que també passarien per comptar d’una o una altra manera amb els diputats de Junts. Resumint: la partida segueix, els dies es redueixen -el 26 de maig és la data límit- i el risc a un accident continua sent una possibilitat.
Informa:ELNACIONAL.CAT (30-4-2021)

279 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: