EL SANT JORDI RETRONA DE NOU AMB LLUÍS LLACH: ” SOU EL QUE, DE VERITAT,ELS FEU POR !”

(MARTA LASALAS )

Amb el procĂŠs independentista en hores baixes, la tornada per una nit de LluĂ­s Llach als escenaris per promoure el Debat Constituent ha representat tota una sacsejada per al seus seguidors. “Una nit inoblidable”, com ell mateix ha admès. Amb seu estil habitual i reivindicatiu i acompanyat de Natxo TarrĂŠs, Montse CastellĂ , Els Catarres i Joan DausĂ , entre d’altres, ha dedicat peces als exiliats i empresonats i a tots els represaliats, però tambĂŠ a Laura Aymerich i a Muriel Casals. “Sou els que de veritat feu por, feu por”, ha advertit als assistents del Sant Jordi.

El cantautor ha ocupat un escenari vellutat de color bordeus amb un piano al centre, i no l’ha abandonat en cap moment a partir de l’instant en què, a dos quarts de nou, ha obert el concert amb Vida. No ha estat fĂ cil organitzar l’acte i aixĂ­ ho ha confessat nomĂŠs prendre la paraula i desprĂŠs del llarguĂ­ssim aplaudiment amb què ha estat acollit pel pĂşblic. “Que sigueu aquĂ­ tĂŠ molt de mèrit. Moltes grĂ cies”, ha admès el cantautor.

Entre els assistents que ocupaven les primeres files, la presidenta del Parlament, Laura BorrĂ s, les conselleres Gemma Geis, Victòria Alsina i Violant Cervera, l’expresident Quim Torra i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, els presos polĂ­tics de Junts, Jordi SĂ nchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn.

Alè ha estat la segona peça que ha interpretat i amb la tercera cançó, Silenci, ha arribat la referència a la polèmica al voltant de la llengua i les declaracions del lĂ­der del PP, Pablo Casado. “Ara ens volen imposar el silenci en allò que defensarem amb les dents, que ĂŠs la nostra llengua i la nostra cultura”, ha advertit.

Llach ha comptat amb la col¡laboraciĂł de diferents intèrprets que l’han acompanyat i han compartit algunes de les seves obres. El primer Natxo TarrĂŠs de Gossos, que ha interpretat amb Llach Un himne per no guanyar. Tot seguit ha estat el torn de la cançó de Gossos Tornarem a casa. TarrĂŠs ha volgut reconèixer la dedicaciĂł de Llach, “el LluĂ­s activista, el tossudament alçat” al qual ha agraĂŻt que haguĂŠs obert “el camĂ­ a altres generacions”.

La Gallineta: “No feu res”

La Gallineta tambĂŠ ha tret el cap al concert. Llach l’ha interpretat amb Montse CastellĂ  desprĂŠs d’ironitzar que “la gallineta estĂ  mĂŠs emprenyada que mai”. “La tinc tot el dia sota la finestra: no feu res, no serviu per a res…”, ha ironitzat tot afegit que per consolar-la ha decidit “registrar-la al Debat Constituent per veure si es pot desfogar una mica”, ha ironitzat. Debat Constituent, la plataforma que ha donat peu al concert, impulsa un procĂŠs participatiu que es proposa establir les bases d’una futura constituciĂł de Catalunya.

Llach ha interpretat en solitari Venim del Nord Venim del Sud, abans d’interpretar amb Suu i Joan Reig Cançó d’amor. Ha estat el moment en què ha denunciat la violència contra les dones, contra els homosexuals -“s’apallissa maricons pel carrer, maricons com jo”, ha reblat- i els abusos contra infants -“una altra cosa mĂŠs espantosam saber que dels depredadors sexuals nomĂŠs en coneixem un 5%”, ha lamentat-.

Amb Joan Reig, ha compartit tambĂŠ El Jorn dels Miserables, on ha afegit amb un canvi a la lletra una referència als exiliats i als empresonats. De fet, en acabar, ha dedicat la cançó “als sis de Lledoners, tots, Jordi, Oriol, RaĂźl, Josep i Quim i, molt especialment, les dues dones que estaven apartades del grup i van patir tot això en solitud, Carme Forcadell i Dolors Bassa”. “Per tu Carme”, ha dedicat en un dels moments emocionants de la nit, amb Carme Forcadell rebent l’aplaudiment dels assistents.

Ha dedicat la cançó tambĂŠ al Carles Puigdemont, entre aplaudiments, i als consellers Toni ComĂ­n, LluĂ­s Puig i “la inigualable Clara PonsatĂ­”, però tambĂŠ ha volgut fer “una menciĂł especial” a Marta Rovira i Anna Gabriel a Ginebra. “I, finalment, potser la gent mĂŠs important, els 3.000 perseguits, perquè aquests 3.000 perseguits anònims us representen a vosaltres que sou els que de veritat feu por, feu por”, ha reblat.

Amb Joan DausĂ  ha interpretat la cançó que va dedicar a Puig Antich I si canto trist, i tot seguit La vida ĂŠs mĂŠs que això. Amb el Mag Lari ha dedicat una peça a la seva companya Laura Aymerich, Tinc un clavell per tu -perquè ha dit que mai mĂŠs tornarĂ  a cantar Laura-. I ha dedicat tambĂŠ una cançó a Muriel Casals -El cant de l’enyor, que havia escrit a la seva mare i que ha interpretat amb Suu i Gemma Humet-.

Els Catarres ha escollit una cançó emblemĂ tica Abril 74, en el que ha estat un altre dels moments emocionants de la nit que el pĂşblic ha acollit amb crits d’independència. Tot seguit amb aquest grup ha compartit Invencibles, la cançó que va servir de banda sonora a la campanya de JxSĂ­ en la qual Llach va concĂłrrer encapçalant la llista de Girona.

Ha interpretat Cançó sense nom amb una coreografia de Marta Carrasco i, tot sol, PaĂ­s Petit. “Un paĂ­s com el nostre te l’estimes perquè contĂ­nuament li has d’aguantar la subsistència, l’existencia, te l’estimes per això”, ha explicat.

La darrera peça que hi havia programada ha estat No ĂŠs això, “perquè dir no ĂŠs això ĂŠs gairebĂŠ una necessitat”. “Des d’aquesta rĂ bia i aquesta impotència que sembla que hem de tenir però tenim guardada dins per disparar al cel quan sigui, hem de dir que no ĂŠs això”, ha reblat.

Llach no ha estalviat cap esforç aquesta nit en el retrobament amb el seu pĂşblic al qual ha ofert un concert on s’hi ha lliurat de ple i al final, ja amb la veu enrogallada -estĂ  molt bĂŠ morir davant vostre”, ha ironitzat-, encara ha ofert algĂşn vis al pĂşblic. El darrer una magnĂ­fica versiĂł de Corrades de l’exili.
Informa:ELNACIONAL.CAT (19-XII-2021)

446 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: