De vegades arriben notícies més enllà de les nostres fronteres que ens tornen l’esperança en la salut de la democràcia i en el respecte a les decisions sempre incòmodes en matèries territorials quan afecten una cosa tan delicada com és la independència. Acostumats com estem a veure com Espanya resol tots els conflictes territorials amb repressió policial, judicial i política i sense el més mínim diàleg, assistir a com la ministra principal d’EscòciaNicola Sturgeon, introdueix a l’agenda del Regne Unit un segon referèndum és realment envejable.

És lògic que els mitjans de Madrid intentin que d’aquesta qüestió es parli el menys possible ja que en les comparacions de la Zarsuela i la Moncloa sempre en surten malparats respecte a Buckingham i el 10 de Downing Street. I és que en general, els diaris de paper fugen del nou referèndum escocès, quan a la tornada de l’estiu hi haurà sentències “exemplaritzants” per als membres del Govern i la resta de líders independentistes que ha jutjat el Suprem.

Val la pena escoltar, per exemple, al número dos del Partit Laborista del Regne Unit, John McDonnell, assenyalant que la seva formació -el que a Espanya seria el PSOE- hauria de permetre la celebració d’un segon referèndum si el Parlament d’Escòcia ho aprova. Ho ha expressat amb paraules comprensibles per a qualsevol demòcrata: “Deixaríem que el poble escocès decidís. Això és democràcia”. “Serà decisió del Parlament escocès i del poble escocès. Ells consideraran si volen un altre referèndum”. Per què Madrid no pot tenir una actitud similar?

Un dels articulistes del diari The Guardian, Simon Jenkins, publica un article aquest divendres en el qual assegura que la independència d’Escòcia és inevitable i que si fos escocès votaria favor sense pensar-s’ho. Encara que la posició del primer ministre britànic, Boris Johnson, és contrària al referèndum falta molt temps per al segon semestre de 2020 o principis de 2021, que és quan Nicola Sturgeon planteja la consulta als escoceces. Benvinguda sigui la política, el diàleg i el respecte al que volen els ciutadans.