EL SILENCI D’ARTUR MAS

L’expresident, que fa un any va negociar amb Puigdemont a Waterloo una via per reordenar l’espai postconvergent, evita pronunciaments “deslleials” mentre el seu successor a Palau deixa enrere el PDECat
( JOAN SERRA )
“La desuni√≥, si es produ√≠s, √©s el ver√≠ que pot liquidar el sobiranisme”. La frase la va pronunciar Artur Mas i no va ser en un moment qualsevol: la clausura de l’assemblea del PDECat que va consumar l’adeu de Marta Pascal del partit i l’ascens de David Bonveh√≠, en una operaci√≥ gestada per Carles Puigdemont per encaminar la reordenaci√≥ de l’espai postconvergent. Pascal sempre va ser una dirigent propera a Mas mentre que, per a Puigdemont, era un obstacle pel prop√≤sit que s’havia fixat, el proc√©s d’adhesi√≥ del PDECat a la Crida. La integraci√≥ es donava per feta aquell 22 de juliol del 2018 en qu√® Bonveh√≠ va agafar les regnes de la formaci√≥.

Mas va passar de puntetes per l’assemblea en la qual Puigdemont va posar data de caducitat al partit que va n√©ixer de la refundaci√≥ de Converg√®ncia. Va fer-hi acte de pres√®ncia nom√©s diumenge per votar, va abra√ßar-se a Pascal -el gest de complicitat de l’expresident no va passar desapercebut per les c√†meres- i va transmetre el missatge calculat a la milit√†ncia. Gaireb√© dos anys despr√©s i sense aquell proc√©s de negociaci√≥ resolt, l’expresident mant√© silenci davant del perill de trencadissa. Mas no s’ha pronunciat en l’escalda de tensi√≥ entre Waterloo i la c√ļpula del PDECat -amb un paper rellevant dels presos-, i tampoc n’han transcendit gestions per fer de mediador amb Puigdemont, que ja ha activat un nou partit que veur√† la llum el 25 de juliol.

L’√ļltima aparici√≥ de Mas per evitar un escenari d’escissi√≥ data de l’estiu passat. La reuni√≥ amb Puigdemont va ser a Waterloo el 19 de juliol del 2019. Durant m√©s de quatre hores, els dos expresidents van tractar el futur de l’espai. Mas i Puigdemont convenien llavors en la necessitat de consolidar unes √ļniques sigles, amb una estructura operativa que fes harmoniosa la conviv√®ncia entre independents i dirigents amb vida de partit, no sempre senzilla. No va haver-hi aven√ßos perqu√® quan s’aterrava en la concreci√≥ apareixia la falta d’entesa, constatada tamb√© per Bonveh√≠ en viatges a B√®lgica i visites a Lledoners per negociar amb Jordi S√†nchez.

Fa un any, Mas encara pensava que, en el pitjor dels casos, sempre quedava la via de la coalici√≥ electoral de tots els actors. I va quedar a l’espera del comprom√≠s de Puigdemont: formular una proposta concreta de reordenaci√≥ de l’espai, que ha acabat sense prendre cos. Constatada la negativa de la c√ļpula del PDECat a dissoldre el partit en la Crida -Bonveh√≠, el seu equip i un bon grup d’alcaldes malden per preservar el corpus ideol√≤gic que no troben a JxCat-, Puigdemont ha optat per deixar enrere el partit, per b√© que la negociaci√≥ no ha acabat. Amb la nova mudan√ßa, l’ara eurodiputat pret√©n trencar el fil de connexi√≥ amb la refundaci√≥ convergent.

Mentrestant, Mas administra els silencis. Fonts coneixedores de la seva posici√≥ apunten que el 129√® president evita pronunciaments “deslleials” contra Puigdemont perqu√® s’ha imposat no obrir ferides amb qui va designar successor. Aix√≠ ho ha fet saber al seu entorn. No hi haur√†, per tant, cap disputa p√ļblica.

Per√≤ els silencis de Mas s√≥n rellevants, tant que gaireb√© s√≥n sonors. Un silenci cautel√≥s, de qui est√† acostumat a parlar nom√©s quan sap que no prendr√† mal. Un silenci de disconformitat, amagat darrere les apel¬∑lacions a esquivar la desuni√≥. Un silenci de contrarietat, de qui sempre ha fet vida org√†nica de partit i no ent√©n la pol√≠tica d’una altra manera. Un silenci de dist√†ncia, amb un espai que ja no controla, perqu√® el comanda en solitari qui va situar a Palau. Un silenci definitiu, que sintetitza el final d’una etapa.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (5-7-2020)

365 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: