EL SIMPÀTIC YOUTUBER MALLORQUÍ DE LES TARONGES ES PASSA AL CASTELLÀ

“Pilotes, que en són de bones”: aquesta és una de les frases estrella del jove mallorquí Miquel Montoro i que a partir d’ara s’escoltaran en castellà. I és que el noi de les taronges que s’havia fet viral fent els seus vídeos en català ha decidit passar-se al castellà, perdent l’encant, la genuïnitat i la gràcia que el caracteritzaven.

De marcat to de pagès i amb orgull, Montoro havia aconseguit centenars de milers de visites explicant coses quotidianes de poble i receptes cuinaries tradicionals.

Un viatge a Madrid ara fa 3 mesos per a visitar programes d’humor que el van entrevistar, van fer descobrir al jove mallorquí que si feia els vídeos en castellà, el comptador de visites augmentava més. Malgrat alguna reminiscència en mallorquí, Montoro ara fa els seus vídeos en castellà. Fins i tot, si li fan preguntes en català les respon en castellà.

La comunitat d’internautes d’arreu els Països Catalans s’ha decebut per aquest fet. Si bé Montoro ha perdut visites dels catalanoparlants n’ha multiplicat la dels castellanoparlants. Malauradament, el món de YouTube és així la llengua amb més parlants hi surt guanyant. De fet, com ha pogut saber La República, Montoro ja no surt al portal de YouTubers Catalans perquè “ja no fa contingut en català”. Altres usuaris assidus a aquesta web han explicat que ara marquen amb un ‘dislike, és a dir, un ‘no m’agrada’ els seus vídeos per haver traït la seva llengua materna a canvi de visibilitat i clics.

Montoro ha demostrat estimar la seva terra i cultura, però ha fet un nefast favor a la supervivència del català amb aquest canvi lingüístic. Una llàstima.

Informa:LAREPUBLICA.CAT (18-5-2020)

296 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: