EL SISTEMA ES COL¡LAPSA EN EL PRIMER DIA DE VENDA DE MASCARETES

Ni dues hores de rellotge. La demanda de mascaretes a les farmĂ cies catalanes el primer dia que es començava a dispensar el primer gran lot de 1,5 milions d’unitats adquirits per la Generalitat ha col¡lapsat el sistema de dispensaciĂł i a partir de les 10 del matĂ­ la majoria de farmĂ cies de Catalunya han tingut problemes per dispensar tant aquest producte com la resta de medicaments que es subministren amb recepta, segons ha confirmat la FederaciĂł de FarmĂ cies de Catalunya. A hores d’ara els tècnics intenten solucionar el problema per restablir la normalitat.

“Ja tornarĂŠ a passar mĂŠs tard”, deien amb resignaciĂł diversos usuaris en una farmĂ cia de GrĂ cia quan el sistema ja havia caigut. El president de la FederaciĂł d’Associacions de FarmĂ cies de Catalunya, Antoni Torres, ha explicat a l’ARA que el col¡lapse s’ha donat quan ordinadors de farmĂ cies de tota Catalunya han introduĂŻt un mateix codi al sistema, el de les mascaretes. La xarxa informĂ tica no estava preparada per rebre aquest allau i ara els tècnics treballen per solucionar-ho. En general, els usuaris s’estan mostrant “raonables” i entenen la situaciĂł, segons ha explicat Torres, que ha destacat la “calma” dels usuaris en termes generals a l’hora d’adquirir la mascareta.

La consellera de Presidència, Meritxell BudĂł, ha insistit aquest migdia que els tècnics informĂ tics continuen treballant per resoldre la incidència. Ha explicat que “la majoria de les farmĂ cies dispensen les mascaretes i anoten a mĂ  les dades”, per desprĂŠs poder-les entrar al sistema informĂ tic un cop l’averia s’hagi solucionat.

Alta demanda

Tot i la pluja des de primera hora del matĂ­, les cues a les farmĂ cies de Barcelona superaven les habituals. En una hora, s’han repartit 100.000 mascaretes, ha informat el Col¡legi de Farmacèutics a l’ACN. “Amb aquest temps no hauria vingut, però he sentit per la rĂ dio que al migdia ja s’haurien acabat i per això he baixat”, explicava, paraigĂźes en mĂ , l’EncarnaciĂł, que tenia cinc persones al davant a la cua de la farmĂ cia del Camp del Grassot on acostuma a comprar els medicaments. “He aprofitat perquè se m’ha acabat el medicament que m’he de prendre cada dia, i si tenen mascaretes tambĂŠ n’agafarĂŠ una”, deia la Pilar, que feia cua tot just darrere de l’EncarnaciĂł.

“Sort que avui plovia, sinĂł la cua ens hauria arribat al final del carrer”, comenta una farmacèutica de la Vila de GrĂ cia. Explica que al seu establiment, que obre cada dia de l’any, aquest cap de setmana ja han sigut molts els usuaris que s’han acostat a preguntar si a partir d’avui podrien comprar la mascareta. “A la gent li ha costat entendre que nomĂŠs en podrien adquirir una”, explicaven la Yolanda i el Roberto, farmacèutics d’un altre establiment del barri.

Els dos farmacèutics expliquen que aquest dilluns s’han acostat a la farmĂ cia molts jubilats que ja portaven mascareta i volien adquirir-ne una altra i persones en edat de treballar que no en portaven i demanaven la primera. “Han d’entendre que n’hi haurĂ  per a tothom”, deia la Yolanda. Tot i aixĂ­, expliquen que la majoria de clients sabien com funcionava la distribuciĂł, eren conscients que nomĂŠs en podrien adquirir una per setmana i que la primera seria gratuĂŻta. BudĂł recomanava aquest migdia als usuaris que “ningĂş trenqui el confinament per anar a buscar” mascaretes. “N’hi haurĂ  per a tothom”, insistia la consellera de Presidència.

Quan els usuaris han començat a assabentar-se que el sistema s’havia bloquejat, les cues han anat disminuint i nomĂŠs les persones que necessitaven algun medicament sense prescripciĂł mèdica s’esperaven a les portes dels establiments per adquirir-los. “Ja tenim mascaretes”, es llegia a les pissarres de la majoria de farmĂ cies aquest dilluns. Un cartell que aquests dies havia exhibit precisament el missatge contrari. Durant una estona, però, tampoc podrĂ  ser aixĂ­.
Informa:

809 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: