EL SUPREM FA CÒRRER QUE JA TÉ PERDUDA LA BATALLA D’EUROPA

La concessió dels indults als presos polítics i l’aprovació per àmplia majoria de l’informe que equipara la repressió espanyola i turca a l’Assemblea del Consell d’Europa han estat dos cops durs contra el Tribunal Suprem espanyol, que ja veu clar que la sentència contra el procés dictada del 2019 serà anul·lada pel Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg. Almenys això és el que assenyalen fonts del tribunal al diari El Mundo, que es mostren pessimistes davant l’escenari que s’obrirà quan el TEDH estudiï els recursos dels fins ara presos polítics i en culpen el govern espanyol per haver enviat el missatge a Europa que la sentència va ser desproporcionada amb l’aprovació dels indults o l’anunci de la reforma del delicte de sedició per equiparar-lo als estàndards europeus. “La sentència és morta a Estrasburg. La batalla d’Europa està perduda“, arriben a dir.

Les fonts citades pel diari espanyol diuen que la sentència va quedar “ferida de mort” ja quan es va anunciar que es reformaria el delicte de sedició: “Des del moment que una reforma doni la raó a la tesi de la desproporció de les condemnes, la sentència té els minuts comptats. Serà fàcil dir que fins i tot el dipositari de la sobirania, el parlament, ha considerat oportú d’escurçar les penes.” Per ara, no hi ha data per aquesta reforma, però n’hi ha hagut prou amb l’anunci per desacreditar la proporcionalitat de la condemna: “El simple anunci, el debat públic sobre la reforma, té repercussions. A Estrasburg arriben els resums de premsa.”

Tampoc no li han posat fàcil al Suprem espanyol els vots particulars de dos magistrats del Tribunal Constitucional en els recursos dels presos polítics, que ja es posicionaven en contra dels seus companys i diuen que les condemnes van ser desproporcionades, un mateix argument assumit pel govern espanyol a l’hora de concedir els indults.

El Suprem creu que tot plegat suposa “un obstacle” perquè Estrasburg convalidi la sentència, però no llencen la tovallola. Les fonts del tribunal citades per El Mundo diuen que el TEDH és un òrgan “que no entra tant en l’actuació d’un tribunal com en la de l’estat; no mira tant el concepte jurídic com els fets del que ha passat”. “I en aquest cas veuran que Junqueras ha complert tres anys i mig dels tretze als quals va ser condemnat”, afegeixen. També s’agafen a l’esperança que un magistrat amb una ideologia similar a la dels jutges del Suprem assumeixi la ponència de la sentència al TEDH: “No és el mateix un letó de minoria russa que un francès jacobí”, diuen en referència a Boris Cilevics, ponent de l’informe del Consell d’Europa.

Amb tot, El Mundo diu que fins i tot els menys pessimistes consideren que psicològicament els indults tindran repercussió. “Es dóna a entendre que les institucions nacionals [espanyoles] internes també consideren que el que van fer els condemnats no és tan greu per a complir tota la condemna”, diuen les fonts del Suprem. A més, destaquen que el punt de vista de l’independentisme en aquesta qüestió “s’ha implantat” a Europa: “L’indult avala el seu relat, psicològicament es pot entendre així.” Hi ha un jutge del Suprem que carrega especialment contra els indults: “En certa manera es pot entendre que l’estat accepta que la pena va ser excessiva. Crea una atmosfera que fa més complicat que es faci costat a la sentència”.
Informa:VILAWEB.CAT (27-6-2021)

200 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: