En la interlocutòria, el tribunal argumenta que ‘el desplaçament a Brussel·les del senyor Junqueras posaria en un perill irreversible el final del procés penal. Implicaria, d’entrada, la pèrdua del control jurisdiccional sobre la mesura cautelar que l’afecta [en referència a la presó provisional]’. A més, el Suprem recorda que a Bèlgica hi ha exiliats el president Puigdemont i els consellers Comín, Serret i Puig, ‘on han establert la seu del govern de la república catalana a l’exili’.

D’altra banda, el tribunal diu a la Junta Electoral espanyol que no pot interpretar la impossibilitat de jurar la constitució com ‘un efecte irreversible de pèrdua del dret inherent a l’elecció’. Per això, el tribunal afirma que l’escó de Junqueras ha de quedar vacant fins que ‘es culminin els requisits que desencadenen l’adquisició del dret i la immunitat de la qual disposen els parlamentaris europeus’.

La negativa del Suprem es produeix el mateix dia que el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol ha publicat el nom dels cinquanta-quatre eurodiputats escollits el 26-M, entre els quals apareixen Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. És el primer document oficial de l’estat que els reconeix la condició d’eurodiputats.