EL SUPREM NO PERMETRÀ EXCARCERACIONS MENTRE DURI LA SENTÈNCIA

“Les defenses demanaran que els presos de l’1-O quedin lliures després del judici ”
“El Suprem s’inclina per no permetre excarceracions mentre deliberi la sentència ”
( JOSÉ MARÍA BRUNET )
Les defenses dels processats pel cas 1- O llançaran una ofensiva processal conjunta i demanaran la llibertat de tots ells al final del judici al Tribunal Suprem (TS). La base d’aquesta sol·licitud és que una vegada acabada la vista ja s’haurà aconseguit la finalitat que perseguia l’ Alt Tribunal d’assegurar l’enjudiciament dels processats.

Els lletrats dels acusats consideren que no hi ha raó per creure que una vegada en llibertat podrien marxar fora d’ Espanya, perquè van tenir oportunitat de fer-ho, i el cas no es va donar. I afegeixen que d’aquesta manera els magistrats podran deliberar sense la pressió derivada de la llarga durada del procés, demostrant la seva absència de prejudicis sobre els fets i el respecte efectiu a la presumpció d’innocència dels acusats.

Les coses es veuen molt diferents des de la perspectiva de les acusacions. Malgrat les diferèn­cies entre les seves respectives qualificacions, totes han sol·licitat penes considerables per als encausats, des dels 12 anys de presó fins als 74 que demanen, respectivament, l’ Advocacia de l’ Estat i Vox per a l’ exvicepresident Oriol Junqueras, passant pels 25 que sol·licita la Fiscalia. L’entitat d’aquestes penes converteix en pràcticament inversemblant la possibilitat que alguna de les acusacions deixi d’oposar-se a la llibertat dels presos.

NO HI HAURÀ LLIBERTAT PROVISIONAL

En tot cas, els lletrats dels processats ho intentaran en bloc al final del judici. Hi ha, en aquest sentit, un principi d’acord per compartir una estratègia comuna, amb la perspectiva que, si no tots, almenys alguns dels empresonats podrien sortir en llibertat provi­sional. Per a les defenses, la sortida d’un sol dels acusats del cas 1- O seria un signe que el tribunal analitzarà amb nitidesa cada situació per determinar fins on pot arribar la responsabilitat individual de cada un d’ells. És a dir, sense donar-los a tots el mateix tracte, seguint les tesis del fiscal que van cometre un delicte de rebel·lió amb un repartiment previ de papers i amb una finalitat compartida.

En tot cas, els antecedents acumulats al llarg d’aquest procés penal no deixen gaire marge per creure que el Suprem hagi de decidir ara, al final del judici, la posada en llibertat dels processats, quan l’ha negat en les ocasions que ha estat sol·licitada, i sempre al·ludint en especial al risc de fuga. La qualificació dels fets que han dut a terme les acusacions, estimant-los constitutius d’un delicte de rebel·lió, i l’al·ludida gravetat de les penes sol·licitades també porten a la conclusió que no cal fer un pronòstic gaire favorable per a aquesta nova sol·licitud. De moment, la Fiscalia ja ha remès al Suprem un informe en què qualifica de simple “opinió”, en absolut vinculant, el dictamen del grup de treball de l’ONU que va considerar arbitrà­ries les detencions de Junqueras, Sànchez i Cuixart. Els fiscals Ja­vier Zaragoza i Fidel Cadena, signants de l’escrit, demanen que es desestimi la petició de llibertat basada en l’esmentat dictamen.

MOLTES DIFICULTATS

Les defenses són molt cons­cients de les dificultats. Però estimen que la petició de llibertat al final de la vista és el més coherent amb els plantejaments que han defensat en les seves conclusions definitives i que exposaran davant el tribunal durant les jornades de demà i dimecres, quan la vista acabarà amb l’exercici del dret a l’última paraula per part dels processats.

En aquestes conclusions, tots ells sol·liciten l’absolució, mentre plantegen dos camins alternatius per sostenir aquesta petició. La primera, que els fets que se’ls atribueixen no van constituir delicte. Aquesta és l’opció de Jordi Cuixart, per exemple. I la segona, que encara que s’hagués lesionat algun bé jurídic, existiria una causa de justificació, consistent en l’exercici de drets fonamentals, als quals apel·len totes les defenses del cas 1- O.

Aquesta última al·legació ofe­rirà al Suprem l’oportunitat d’entrar en el debat sobre els límits d’aquests drets, com els de reunió i manifestació, i establir doctrina respecte a la qüestió. I també la
de fixar criteri sobre conceptes clau utilitzats en aquest procés, com els de violència ambiental, rebel·lió sense armes o resistència pacífica.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (10-6-2019)

362 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: