EL SUPREM REDACTA L’ESCARMENT JUDICIAL

“El suprem redacta l’escarment judicial”
( ANTONI BASSAS )
Avui tĂ© lloc l’obertura de l’any judicial, un acte que era protocol·lari, en presĂšncia del rei, fins que el ProcĂ©s de Catalunya va convertir el poder judicial en el braç executor visible de la repressiĂł de l’Estat. Ara s’ha convertit en un acte polĂ­tic de primera magnitud, on hem arribat a sentir afirmacions com la del president del CGPJ, Carlos Lesmes, en quĂš va dir que la “base Ășltima de l’estat de dret Ă©s la unitat d’Espanya”. I per aixĂČ, avui, aquest acte torna a estar marcat per Catalunya, en concret per la sentĂšncia del Suprem que se sabrĂ  d’aquĂ­ un mes, cinc setmanes com a mĂ xim.
En aquest sentit, dos apunts. El primer d’Ernesto Ekaizer a l’ARA, en quù diu que el jutge Marchena tirarà pel dret.

O sigui, que no s’esperarĂ  que el Tribunal de JustĂ­cia de la UniĂł Europea li digui si Oriol Junqueras tĂ© immunitat o no, com a europarlamentari. I, per tant, ens podrĂ­em trobar que la justĂ­cia espanyola condemnĂ©s Junqueras (i els onze presos polĂ­tics restants) i el Tribunal Europeu, amb seu a Luxemburg, donĂ©s la raĂł a la seva defensa i l’haguessin de posar en llibertat, tot i estar condemnat. Com diu Ekaizer, si passĂ©s aixĂČ â€œla justĂ­cia espanyola tindrĂ  un problema, i dels grossos”.

De quines proporcions serĂ  la condemna? Ens han sentit dir aquĂ­ que no seran els 25 anys que la fiscalia demana per a Junqueras, perĂČ que ningĂș s’esperi tampoc la lliure absoluciĂł, entre altres raons perquĂš no els han tingut dos anys en presĂł preventiva per deixar-los marxar cap a casa ara. Es tracta de fer un escarment, un avĂ­s que serveixi per a aquesta generaciĂł de catalans (i, si Ă©s possible, per a la segĂŒent). Doncs bĂ©, en aquest sentit, La RazĂłn avança avui que la redacciĂł de la sentĂšncia del ProcĂ©s estĂ  molt avançada i es buscarĂ  un tipus penal que justifiqui el relat segons el qual els acusats van dur a terme un “atac a l’Estat”.

Sigui com sigui, la sentÚncia complicarà molt la vida a Pedro Sånchez. Si no fa govern i va a eleccions tindrà problemes perquÚ es publicarà la resolució judicial i començarà una campanya electoral amb el PP i Ciutadans preguntant-li a cada míting si pensa indultar els presos o si pensa governar amb Podem, que probablement criticarà la sentÚncia. I si fa govern amb Podem i no hi ha eleccions, sap que Podem criticarà igualment la sentÚncia.

De fet, ahir, quan a La Sexta van preguntar a la vicepresidenta, Carmen Calvo, per quĂš no hi havia govern amb Podem, per a ella la qĂŒestiĂł mĂ©s greu de totes era el que els separava respecte a Catalunya.

Crec que Catalunya Ă©s una excusa parcial, que SĂĄnchez vol eleccions perquĂš no vol Podem i les enquestes li diuen que obtindrĂ  un resultat mĂ©s bo, perĂČ Ă©s evident que la situaciĂł a Catalunya condiciona tota la vida polĂ­tica espanyola i Ă©s font d’inestabilitat per a tothom.

Davant d’aixĂČ, em sembla d’una irresponsabilitat aguda que els governs espanyols es neguin a tractar polĂ­ticament la situaciĂł catalana. És clar que potser prefereixen patir la inestabilitat perĂČ continuar al govern i no ser acusats de traĂŻdors a Espanya, que no pas ajudar a solucionar el problema a travĂ©s de la negociaciĂł polĂ­tica amb Catalunya perĂČ perdre el poder.

Llibertat per als presos polĂ­tics, per als processats, per als exiliats. I que tinguem un bon dia.

Informa:ARA.CAT (9-9-2019)

310 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: