EL SUPREM TOMBA TOTS ELS RECURSOS CONTRA ELS INDULTS ALS PRESOS POL√ćTICS

Fins a set recursos s’havien presentat contra els indults als presos pol√≠tics. Per√≤ tots ells, tamb√© els del PP, Vox i Ciutadans, han quedat en paper mullat. Aquest dijous, la sala tercera del Tribunal Suprem ha concl√≤s les deliberacions sobre les al¬∑legacions que havia formulat l’Advocacia de l’Estat. I li ha donat la ra√≥. Tots els recursos han estat tombats perqu√® cap dels recurrents estava legitimat per presentar-los. D’aquesta manera, els magistrats han tirat per terra l’estrat√®gia judicial de la dreta i l’extrema dreta per revocar la mesura de gr√†cia i, de facto, han donat via lliure als indults. La decisi√≥ arriba set mesos despr√©s que sortissin en llibertat.

Concretament, la sala contenciosa administrativa ha decidit per majoria estimar la manca de legitimaci√≥ activa “en tots i cadascun dels recursos interposats”. Se n’havien presentat set: l’associaci√≥ Convivencia C√≠vica Catalana; els dirigents de Ciutadans In√©s Arrimadas, Carlos Carrizosa i Jos√© Mar√≠a Espejo-Saavedra; Vox com a partit; el PP com a partit; els diputats i exdiputats del Parlament pel PP Alejandro Fern√°ndez, Santiago Rodr√≠guez, Andrea Levy, Juan Bautista Milian i Lorena Rold√°n; l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, i l’associaci√≥ Pro Patrimonium Sijena y Jerusal√©n.

El reconeixement o no de la legitimitat era el primer dels passos. Segons la doctrina del Tribunal Suprem, els partits pol√≠tics no estan legitimats en aquesta mena de recursos. El problema era Vox, que tamb√© va ser acusaci√≥ popular al judici de l’1-O. Finalment, per√≤, tampoc ha esta estimat el seu recurs.

En ser rebutjada la legitimaci√≥ dels recurrents, el Tribunal Suprem ni tan sols haur√† d’entrar en el fons de la q√ľesti√≥; √©s a dir, no s’haur√† de pronunciar sobre si els indults van ser concedits correctament pel govern espanyol o no. Avui nom√©s s’ha conegut la decisi√≥. En els pr√≤ximes dies el Tribunal Suprem donar√† a con√©ixer el contingut √≠ntegre de les interlocut√≤ries i, per tant, els seus arguments.
Informe contrari del Suprem

En el seu moment, el Tribunal Suprem es va posicionar en contra de la concessi√≥ dels indults. En el seu informe, que era preceptiu per√≤ no vinculant, el tribunal sentenciador considerava que no s’havia vulnerat el principi de proporcionalitat de les penes a qu√® van ser condemnats, que no hi havia prova o indici de penediment per part d’ells i que els arguments en qu√® es basaven les diverses peticions d’indults realitzades per tercers desenfocaven el sentit de l’indult perqu√® dibuixaven una responsabilitat penal col¬∑lectiva i, a m√©s, pretenien que el govern espanyol correg√≠s la sent√®ncia dictada pel Tribunal Suprem.

Fins i tot el president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va arribar a parlar-ne p√ļblicament. “Un indult, quan no hi ha conc√≤rdia, √©s dif√≠cil d’acceptar”, advertia Lesmes en les setmanes pr√®vies a la concessi√≥ de la mesura de gr√†cia.
Informa:ELNACIONAL.CAT (20-1-2022)

85 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: