El Tribunal Constitucional ni tan sols ha entrat a analitzar el fons de la qüestió plantejada. Segons han informat des de l’alt tribunal, en la seva reunió extraordinària d’aquest dijous, la sala primera ha rebutjat per unanimitat l’admissió a tràmit del recurs d’empara de Ciutadans contra la candidatura de Carles PuigdemontToni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees. La decisió arriba a hores de l’inici de la campanya electoral.

A l’espera de com es pronunciï sobre el recurs que també va presentar el PP aquest dimecres a la nit, sí que marca un precedent. En la seva providència, el Tribunal Constitucional considera que “no existeix violació d’un dret fonamental tutelable en empara”, en contra del que argumentava el partit d’Albert Rivera en el seu recurs.

Ciutadans va presentar el recurs aquest dimecres a la tarda contra la sentència del jutjat contenciós-administratiu número 2 de Madrid, que va avalar que Puigdemont, Comín i Ponsatí poguessin presentar-se, un camí que va indicar el Tribunal Suprem contra el criteri de la Junta Electoral Central. Des del partit unionista consideraven “inadmissible que un senyor que ha fugit de la justícia i que treballa en contra d’Espanya tingui privilegis i representi el nostre país”. En la mateixa línia, denunciaven que “és una vergonya que els espanyols hagin de pagar un sou amb diners públics a Puigdemont després d’haver donat un cop d’estat”.

Però el tribunal respon que “el motiu al·legat no pot tenir-se, pròpiament, com un vertader motiu d’empara, perquè no guarda cap relació amb la conculcació d’un dret fonamental”. I s’aferra a la seva pròpia doctrina, que diu que “no pot existir vulneració dels drets constitucionals com a conseqüència de la possible vulneració de la legalitat per part d’una altra candidatura”.