EL TC DECLARA INCONSTITUCIONAL LA INVESTIDURA A DISTÀNCIA

El Tribunal Constitucional (TC) ha em√®s aquest dijous una sent√®ncia que declara inconstitucional i “nul¬∑la” la reforma de la llei de presid√®ncia del 8 de maig de l’any passat, que permetia la investidura a dist√†ncia del president de la Generalitat i la celebraci√≥ de sessions de govern per via telem√†tica.

En la sent√®ncia, l’alt tribunal estima parcialment el recurs interposat pel president del govern espanyol, Pedro S√°nchez. En l’escrit (del qual ha sigut ponent el magistrat Antonio Narv√°ez), el tribunal exposa una resoluci√≥ precedent en qu√® es va anul¬∑lar la possibilitat d’investir el president de la Generalitat sense haver defensat la seva candidatura al ple del Parlament. Es tracta d’una sent√®ncia del mes de febrer passat. “El c√†rrec p√ļblic s’ha d’exercir de manera personal, sense que sigui susceptible de delegaci√≥”, assevera en l’escrit, en qu√® argumenta, citant la sent√®ncia anterior, que la intervenci√≥ d’un tercer “trenca el vincle entre representants i representats”.

“Per connexi√≥”, el TC tamb√© declara inconstitucional i nul¬∑la la disposici√≥ addicional que obre la porta a la modificaci√≥ del reglament del Parlament per regular aquesta investidura no presencial, aix√≠ com els punts de la llei que fan refer√®ncia a la possibilitat de celebrar sessions del consell de govern per via telem√†tica. Els magistrats adverteixen el Govern i el Parlament que la seva decisi√≥ t√© “plens efectes” i que, per tant, cal “impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que pugui suposar ignorar o elidir la decisi√≥ d‚Äôaquesta sent√®ncia”.

En canvi, desestima el punt en qu√® la representaci√≥ de l’Estat atribueix a la llei “el prop√≤sit d’investir Carles Puigdemont” i afirma que fa un control “en abstracte” de la norma, desvinculada de “qualsevol consideraci√≥ concreta”.

El Suprem diu que els pol√≠tics inhabilitats per corrupci√≥ o delictes contra l’Estat no poden ocupar cap c√†rrec p√ļblic

El Tribunal Suprem ha establert que els condemnats a inhabilitaci√≥ o suspensi√≥ de c√†rrecs p√ļblics per delictes de rebel¬∑li√≥, terrorisme, contra l’administraci√≥ p√ļblica o contra les institucions de l’Estat no poden ser elegits per a cap c√†rrec, encara que la sent√®ncia no sigui ferma i independentment del c√†rrec p√ļblic al qual es refereixi la sent√®ncia. Aix√≤ podria afectar els independentistes catalans jutjats al Suprem per l’1-O i nombrosos pol√≠tics jutjats per casos de corrupci√≥.

La sala contenciosa administrativa estima el recurs de cassaci√≥ del Cabildo Insular de Fuerteventura, a les Can√†ries, que va acordar la incompatibilitat de Domingo Gonz√°lez Arroyo per al c√†rrec de conseller del Cabildo al haver estat condemnat per un jutjat penal de Puerto del Rosario, capital de l’illa, per prevaricaci√≥ continuada a nou anys d’inhabilitaci√≥ especial per al c√†rrec d’alcalde, tinent d’alcalde, regidor i qualsevol altre de naturalesa electiva i √†mbit local que impliqu√©s una participaci√≥ en el govern municipal. El Tribunal Superior de Just√≠cia de les Palmas de Gran Canaria va anul¬∑lar la resoluci√≥ administrativa a l’entendre que la inhabilitaci√≥ nom√©s afectava l’√†mbit municipal.

Informa:ARA.CAT (4-4-2019)

325 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: