EL TC REFUSA UN PERMÍS A JORDI SÁNCHEZ PER REPRESENTAR JxCAT DAVANT DEL REI

L’exconsellera i diputada de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha criticat la decisió del Tribunal Suprem de denegar al líder del seu grup parlamentari, Jordi Sànchez, el permís per anar a la ronda de consultes del rei Felip VI amb els representants dels partits representats a la cambra baixa espanyola.
En una atenció als mitjans aquest dilluns, Borràs ha afirmat que el Suprem ha volgut “evitar-li la incomoditat al rei d’Espanya de tenir una fotografia amb un pres polític” i ha explicat que serà ella qui es reuneixi amb el monarca “per recordar-li de viva veu el que el Suprem segurament hauria volgut impedir, que és que en aquest regne tan bonic que li està quedant hi ha presos polítics i exiliats”.
La diputada ha considerat que l’alt tribunal espanyol no volia “confrontar el rei de l’”a por ellos” amb un pres polític”, i ha lamentat que s’hagin “vulnerat drets” de Sànchez. Borràs també ha criticat que hagin conegut la notícia a través dels mitjans abans que els advocats de Sànchez tinguessin coneixement de la decisió del tribunal.
Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha explicat que la formació no assistirà a la ronda de contactes amb Felip VI perquè va “deixar de ser el rei dels catalans el dia que va avalar la repressió i la violència de l’1-O”. “Fins que no demani perdó o rectifiqui no ens el sentirem nostre si és que mai l’hem sentit”, ha dit. També ha criticat que Felip VI no rebés Carme Forcadell quan era presidenta del Parlament de Catalunya. “Tenim molts motius per no anar a la ronda de contactes”, ha sentenciat.
Pel que fa al Tribunal Suprem, aquest ha rebutjat concedir un permís extraordinari a Jordi Sànchez per sortir de la presó i poder anar al Palau de la Zarzuela a representar JxCat davant del rei. Els magistrats asseguren que és “perfectament substituïble” per un altre membre de la candidatura i que, per tant, no es veu afectat el seu dret de participació política.
En una resolució de quatre pàgines de la que ha estat ponent Manuel Marchena, els magistrats s’oposen a donar permís a Sànchez perquè no hi ha cap fet que afecti directament a un familiar de l’intern, com preveu l’article. “Només podria incloure’s en l’incís en què eludeix a motius importants i comprovats que justificarien l’autorització”, remarquen els magistrats.
La sala remarca aquest concepte “d’importància” i recorda que els permisos han de ser “extraordinaris”, i que cal “connectar aquesta importància a la situació que afecta l’intern”. “No es tracta d’una importància identificable amb la rellevància constitucional d’aquesta entrevista [amb el rei] sinó d’una importància que ha de valorar-se en connexió amb les finalitats del procés a què el sol·licitant s’hagi sotmès”, escriuen els magistrats. En aquest sentit, consideren que Sànchez pot ser “perfectament substituït” per un altre membre de la candidatura i que, per tant, no es vulnera el dret a participació.