EL TC SUSPÈN IMMEDIATAMENT LA MOCIÓ DE LA CUP SOBRE L’AUTODETERMINACIÓ

Després que el president del Parlament, Roger Torrent, decidís avançar el ple d’aquest dimarts a les nou del matí -estava previst per a la tarda-, el Parlament ha aprovat aquest dimarts el primer punt de la moció de la CUP a favor de l’autodeterminació, la tramitació del qual ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional gairebé en el mateix moment. El ple de l’alt tribunal s’ha reunit aquest matí i ha acceptat els incidents d’execució de sentència presentats pel govern espanyol divendres passat contra l’acord de mesa pel qual s’admetia a tràmit la moció i l’acord pel qual es rebutjaven les peticions de reconsideració de Cs, PSC i PP. La resta de la moció ha estat rebutjada (malgrat els vots a favor de la CUP i els comuns), donat que ni JxCat ni ERC hi han donat suport. Així, ambdós grups han rebutjat cessar el conseller d’Interior, Miquel Buch, la qual cosa ha generat la indignació dels anticapitalistes.

La diputada de la CUP, Maria Sirvent, ha carregat durament contra JxCat i ERC per haver donat suport al punt que feia referència a l’autodeterminació i oposar-se a “posar fi a la repressió”, reparar els danys causats a les víctimes de la violència policial o als capítols socioeconòmics del text, com acabar amb les llistes d’espera. “Tanta corbata i tan poca vergonya”, ha dit Sirvent als partits al Govern, als quals ha acusat de col·laborar amb la repressió estatal. I ha afegit: “Amb vosaltres no volem cap unitat!”.

Per la seva banda, el diputat de JxCat Jordi Munell ha considerat que “alguns punts” de l’ordre del dia “són reiteratius d’altres acords que ja han passat pel Parlament”. Des d’ERC, Ernest Maragall, ha revelat que no donarien suport a tota la moció i només avalarien el punt de l’autodeterminació i ha denunciat que els cupaires tenien l’oportunitat d’haver acceptat presentar per tràmit d’urgència el text validat per les tres formacions independentistes en resposta a la sentència del judici de l’1-O que es debatrà en el proper ple. En qualsevol cas, els republicans s’han desmarcat de la demanda de la formació anticapitalista de destituir el conseller d’Interior, Miquel Buch, per la repressió exercida pels Mossos en les mobilitzacions al carrer de resultes del veredicte del Suprem. “No podem viure de miratges, ni fer-nos creure que podem arribar a un paradís sense policia”, ha etzibat el republicà, que ha afegit que “malgrat que la música soni bé, governar vol dir assumir la realitat”.

Ferran Pedret, del PSC, ha recordat els plens del 6 i del 7 de setembre per denunciar la modificació de l’ordre del dia d’avui. “Una majoria no ho pot tot, cap parlament ho pot decidir tot, la qüestió no és si es pot debatre l’autodeterminació, sinó el seu exercici”, ha opinat després de criticar també la decisió de l’Assemblea de Madrid d’il·legalitzar els partits independentistes. “En qualsevol diàleg polític hi ha d’haver un reconeixement mutu dels interlocutors i un respecte a l’imperi de la llei perquè si una de les parts creus que està per sobre de l’Estatut o la Constitució, el diàleg és molt dificil”. “Tots els pobles del món tenen dret a l’autodeterminació, però només el poden exercir els que estan sotmesos i no es poden governar a sí mateixos que no és el nostre cas”, ha conclòs Pedret.

Alejandro Fernández (PP) ha afirmat que aquest debat és “una pèrdua de temps” que “trepitja els drets de la meitat de la població catalana” abans d’avançar que no participaran en la moció en una intervenció tan breu com contundent contra el que ha qualificat de “nou atropellament dels secessionistes”.

Acusacions de Cs, el PSC i PP de contradir el TC

El punt que estava previst com el sisè de l’ordre del dia. Amb tot, s’ha donat la circumstància que aquest mateix matí s’ha reunit el TC, després que el govern espanyol impugnés divendres l’acord de la mesa que admetia a tràmit el text cupaire. Cs, PSC i PP, de fet, han criticat tant el canvi d’hora del ple -que Torrent assegura que respon a un viatge seu a Suïssa- com el canvi de l’ordre del dia, que consideren que buscava esquivar l’alt tribunal. El canvi d’hora, però, també va ser criticat ahir per fonts de JxCat, i el Govern ha enviat a Torrent una carta aquest matí queixant-se per la coincidència del ple amb la reunió setmanal del Govern.

“Hi ha una claríssima voluntat de violentar el requeriment”, ha lamentat a l’inici de la sessió el portaveu del partit taronja, Carlos Carrizosa, mentre que la socialista Eva Granados ha acusat l’independentisme d’estar “menystenint” el Parlament. Juntament amb el PP han demanat un informe als lletrats sobre si el text cupaire estava afectat per les resolucions del TC. Torrent ha acabat responent que no hi havia cap requeriment en relació concreta a la moció dels anticapitalistes.

Abans de debatre la iniciativa, els dos membres de la mesa David Pérez (PSC) i Joan Garcia (Cs) han demanat la paraula per advertir que la seva admissió a tràmit pot fer incórrer l’òrgan rector del Parlament en responsabilitats penals. “La moció torna a inicidir en el dret a l’autodeterminació, declarat per diferents sentències del TC”, ha afirmat Pérez, que ha recalcat que té “onze requeriments del tribunal que li diu que aquesta moció no es pot aprovar”. “Això que es vol debatre contravé clarament les sentències, les notificacions dels membres de la mesa, i no s’hauria de poder votar”, ha denunciat. Per la seva banda, Garcia ha criticat “l’astut canvi de l’ordre del dia”. “Em veig en l’obligació d’avisar que això suposa estar entrant en possibles responsabilitats, algunes penals”, ha insistit: “Després venen alguns de vostès aquí i es dediquen a fer victimisme d’allò que nosaltres ja havíem avisat”. Després de votar el primer punt, els diputats de Cs han abandonat l’hemicicle i, per tant, s’han abstingut de la segona votació. “Només parlen de la seva obsessió identitària i a sobre pretenen dir que en aquest Parlament no es pot parlar del dret a l’autodetermiació, que per cert no assisteix Catalunya”, ha reblat al seu torn el diputat taronja Nacho Martín Blanco: “Estan prenent el pèl a la ciutadania de Catalunya”.

El diputat dels comuns Lucas Ferro ha lamentat les dificultats per debatre “amb normalitat una moció”. “Que hi hagi partits independentistes que en aquesta cambra es posicionin a favor del dret a decidir en una moció declarativa, sense efectes jurídics, hauria de poder ser constitucional en aquest país”, ha insistit, i ha criticat una “estratègia de judicialització permanent del conflicte”. També ha carregat contra el conseller d’Interior: “Un Govern que basa la seva legitimitat en la defensa dels drets dels ciutadans no pot actuar com l’hem vist”, ha conclòs.

Informa:ARA.CAT (12-11-2019)

280 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: