EL TEDH ADMET UN NOU RECURS DE COSTA CONTRA LA CAUSA JUDICIAL DE LA MESA DEL PARLAMENT

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha admès un nou recurs de Josep Costa contra la causa judicial de l’antiga mesa del parlament per haver tramitat resolucions sobre l’autodeterminació i la monarquia espanyola. L’estiu passat, l’ex-vice-president va presentar aquest recurs –ara admès– perquè el Tribunal Constitucional (TC) li havia denegat les mesures cautelars i l’empara contra l’admissió a tràmit de la denúncia de la fiscalia per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En la seva argumentació, Costa al·legava que la simple admissió de la denúncia ja suposava una violació dels seus drets fonamentals i una ruptura de la seva inviolabilitat parlamentària. De fet, va portar el cas al TC perquè la seva jurisprudència l’emparava davant de la persecució del ministeri públic, però el tribunal —amb un vot particular de Juan Anonio Xiol Ríos i María Luisa Balaguer i un altre de Ramón Sáez Valcárcel— va refusar de fer-li costat.

Ara el cas, com altres plantejats per Costa arran dels atacs a la mesa, està en mans del TEDH, que ha establert el 31 d’octubre com a data límit perquè l’estat espanyol es pronunciï sobre l’admissió del recurs i el seu fonament.

Una absolució que porta cua
El cas contra l’antiga mesa encara li queda molt recorregut. Després de totes les irregularitats i problemes abans d’arribar a judici, el novembre passat, el TSJC va absoldre Roger Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado d’un delicte de desobediència. En aquest sentit, els jutges van sentenciar que els diputats no tenien intenció de desobeir el TC, sinó que providències de l’alt tribunal no eren prou clares i específiques.

La fiscalia demana que el TSJC repeteixi amb uns altres magistrats el judici que va absoldre la mesa de Roger Torrent
Ara bé, la fiscalia, que demanava més d’un any d’inhabilitació i multes d’entre 25.000 euros i 30.000— ha presentat un recurs al Tribunal Suprem contra l’absolució perquè considera que els diputats van desobeir el TC. D’altra banda, Costa també ha ha portat la sentència al Suprem perquè considera el TSJC li va vulnerar la inviolabilitat com a parlamentari.
Informa:VILAWEB.CAT (3-VIII-2023)

71 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: