EL TERROR ESPANYOL: EL TRIBUNAL DE COMPTES REBUTJA L’AVAL DE L’ICF PER L’ACCI√ď EXTERIOR DE LA GENERALITAT

El Tribunal de Comptes no frena la seva ofensiva contra la trentena d’ex alts c√†rrecs de la Generalitat investigats per l’acci√≥ exterior entre el 2011 i el 2017, segons han avan√ßat El Pa√≠s i El Mundo i ha confirmat l’ARA. La delegada instructora, Esperanza Garc√≠a, ha decidit rebutjar l’aval de l’Institut Catal√† de Finances (ICF) per cobrir la fian√ßa de 5,4 milions d’euros imposada el mes de juny. Si b√© va reclamar que amb urg√®ncia s’abonessin els diners, els encausats van idear una f√≥rmula per no haver de respondre amb el seu patrimoni personal i el Govern va elaborar un decret perqu√® l’ICF sufragu√©s la fian√ßa. Una alternativa que va avalar el Consell de Garanties Estatut√†ries, que el govern espanyol no ha impugnat al Tribunal Constitucional per√≤ que investiga la Fiscalia de Catalunya i ara rebutja el Tribunal de Comptes.

La resoluci√≥ de l’√≤rgan administratiu, a la qual ha tingut acc√©s l’ARA, no posa en dubte la legalitat o il¬∑legalitat del decret elaborat per la Generalitat per cobrir les fiances, sin√≥ que argumenta que aquesta norma no empara l’Institut Catal√† de Finances per presentar els avals p√ļblics en el cas concret de la causa d’Exteriors. “[L’actuaci√≥ dels encausats] No queda emparada en la descripci√≥ de riscos ni en l’objecte de la cobertura que cont√© el decret, que no descriu sup√≤sits d’actuaci√≥ en els quals hi hagi una voluntat de causar un perjudici comptable de manera conscient i deliberada, o de culpa greu, quan aquest perjudici o dany a reparar s’hagi originat per una conducta caracteritzada per l’abs√®ncia d’una dilig√®ncia m√≠nima en l’actuaci√≥ del gestor p√ļblic”, relata el Tribunal de Comptes. I afegeix que “no es preveu que pugui procedir en cap cas a donar cobertura p√ļblica al patrimoni privat de les persones al servei de l’administraci√≥ que hagin actuat amb neglig√®ncia greu o culpa en la generaci√≥ del dany”.

Amb aquesta argumentaci√≥ el Tribunal de Comptes se cenyeix al que li va dir l’Advocacia de l’Estat, que va evitar mullar-se sobre si havia d’acceptar o no els avals de la Generalitat per√≤ l’advertia que no podia q√ľestionar la legalitat del decret de l’executiu catal√† perqu√® no havia sigut impugnat per part del govern espanyol ‚Äďaix√≤ √©s una tasca que li correspon al Tribunal Constitucional‚Äď. Aix√≠, la delegada instructora, Esperanza Garc√≠a, opta per una altra via per rebutjar els avals: dir que no estan emparats en la norma de la Generalitat.

En aquest sentit, com que considera que el termini per presentar els avals ja fa mesos que ha ven√ßut ‚Äďera a mitjans de juliol, per√≤ el tribunal no ha contestat fins ara‚Äď, la delegada instructora ordena l’embargament immediat dels b√©ns dels encausats. Tot i que els seus advocats poden interposar un recurs en un termini de cinc dies davant de la sala de just√≠cia del Tribunal de Comptes, la seva presentaci√≥ ‚Äďdiu la resoluci√≥‚Äď no t√© efectes suspensius.

La possibilitat que el Tribunal de Comptes no accept√©s els avals de l’Institut Catal√† de Finances no era una opci√≥ remota per als encausats. √Čs per aix√≤ que paral¬∑lelament han estudiat alternatives per evitar l’embargament dels investigats. La q√ľesti√≥ √©s si ara la podran reactivar. Tal com va explicar l’ARA, hi ha diferents f√≥rmules per intentar minimitzar l’embargament a les 34 persones investigades en la causa de l’acci√≥ exterior. Esquerra tenia previst mobilitzar 2,2 milions d’euros amb l’objectiu de cobrir la suposada responsabilitat comptable de l’activitat exterior entre el 2016 i el 2017.

Tamb√© estava previst que l’expresident Artur Mas i l’exconseller Francesc Homs, despr√©s que la Caixa de Solidaritat es fes c√†rrec del que quedava per pagar de la multa del 9-N, poguessin dipositar com a fian√ßa els mateixos b√©ns immobles que tenien embargats en aquella causa en el cas de l’activitat exterior ‚Äďtot i que fonts jur√≠diques informen que formalment l’alliberament dels b√©ns encara no s’ha formalitzat‚Äď. I, d’altra banda, Junts per Catalunya tamb√© havia d’engegar una recol¬∑lecta de diners privats entre la milit√†ncia i els simpatitzants ‚Äďaix√≠ com el PDECat‚Äď per cobrir les fiances.

Ara b√©, l’expresident Artur Mas, en roda de premsa, ha assegurat que no t√© la certesa que el seu immoble, per exemple, sigui acceptat. En roda de premsa, ha denunciat una situaci√≥ d'”indefensi√≥” i “arbitrarietat”, afegint que els encausats es troben en el “pitjor escenari”. Ha denunciat que el Tribunal de Comptes no ha acceptat uns avals que s√≥n legals -no estan recorreguts enlloc- i que, a m√©s, procedeix a l’embargament immediat dels seus b√©ns: “No sabem si acceptaran els b√©ns immobles, no ens donen ni 48 hores per posar una altra alternativa sobre la taula”. En aquest sentit, ha explicat que ha demanat al seu advocat que presenti el seu pis com a garantia avui mateix, per√≤ que encara no sap si ser√† acceptat: “Pot ser que s’embarguin salaris, estalvis i comptes corrents”.

Preguntada per aquesta q√ľesti√≥, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en una roda de premsa per avaluar l’actuaci√≥ del Govern de la Generalitat, ha dit que la Caixa de Solidaritat no pot assumir les fiances, per√≤ ha afegit que els partits “ja tenien previst aquest escenari” i que els encausats poden respondre amb patrimoni immobiliari -informa Quim Bertomeu-.

Ara tot aix√≤ s’haur√† d’activar de nou per fer front al nou moviment del Tribunal de Comptes, malgrat que fins ara des del Govern eren optimistes sobre la possibilitat que s’acceptessin els avals de l’Institut Catal√† de Finances. La setmana passada, precisament, va acabar el termini perqu√® el govern espanyol impugn√©s el decret que empara el moviment de la Generalitat al Tribunal Constitucional, de manera que des de l’executiu catal√† creien que era m√©s dif√≠cil que es rebutgessin els avals p√ļblics. Fonts governamentals tamb√© remarcaven que el decret ‚Äďque ara s’est√† tramitant com a projecte de llei al Parlament‚Äď ha obtingut l’aval del Consell de Garanties Estatut√†ries i que l’Advocacia de l’Estat va evitar mullar-se sobre si s’havia d’acceptar o no la garantia p√ļblica per fer front a la fian√ßa de 5,4 milions d’euros. El Tribunal de Comptes, per√≤, ha trobat igualment l’escletxa per no acceptar els avals.
Recurs del Govern

El principal impulsor de la via de l’aval de l’ICF, el conseller Jaume Gir√≥, ha carregat contra la decisi√≥ del Tribunal de Comptes assegurant que no se sustenta jur√≠dicament: “√Čs una decisi√≥ pol√≠tica presa per un √≤rgan pol√≠tic format per persones nomenades pol√≠ticament”. I qu√® far√† ara l’executiu catal√†? En primer lloc, presentar un recurs davant del propi Tribunal de Comptes perqu√® “argumenti jur√≠dicament la decisi√≥ que ha pres”. Gir√≥ considera que els avals de l’ICF s√≥n “plenament vigents i legals” perqu√® tenen el suport del Parlament i del Consell de Garanties Estatut√†ries. A m√©s, tornar√† a contactar amb entitats financeres perqu√® siguin elles les que facin d’avaladores. Aquest √©s una opci√≥ que ja es va intentar abans de l’estiu i no es va aconseguir.
Informa:ARA.CAT (14-X-2021)

57 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: