EL TERRORISME ÉS UNA QÜESTIÓ D’ESTAT CONTRA EL GAL O L’INDEPENDENTISME

“El terrorisme és una qüestió d’estat ”
La negativa a investigar Felipe González pels GAL uneix del PSOE fins a Vox al congrés espanyol
( PERE MARTÍ )
Escrúpols. No hi ha hagut sorpresa i el PSOE, el PP i Vox han votat en contra d’obrir una comissió d’investigació al congrés espanyol sobre la vinculació de Felipe González amb els GAL, confirmada per un informe desclassificat de la CIA. La novetat ha estat que el PSOE no ha tingut cap escrúpol de votar amb l’extrema dreta contra una comissió d’investigació, amb el concurs del PP, demostrant una vegada més que quan es tracta de qüestions d’estat, l’esquerra i la dreta espanyola, inclosa l’extrema dreta, són iguals. Santiago Abascal no té cap problema a votar amb Pedro Sánchez per protegir Felipe González. El vincle que els uneix és la salvaguarda dels interessos espanyols, la protecció de les clavegueres de l’estat i, en el fons, una coincidència moral, segons la qual això d’assassinar etarres no era tan greu. Els GAL els va crear el PSOE, però va tenir sempre el suport de la dreta espanyola i dels comandaments dels cossos i les forces de seguretat de l’estat. Només cal anar a les hemeroteques.

Aquest consens sobre el terrorisme d’estat ha estat a punt d’incloure Podem, però finalment ha rectificat perquè la germana d’una de les víctimes dels GAL, Pili Zabala, i candidata de Podem al País Basc, va amenaçar d’abandonar la formació. Pablo Echenique considerava que una comissió d’investigació era una ‘distracció’ per a un govern que havia de centrar-se en les polítiques socials i va defensar el vot en contra, evidenciant que la raó d’estat també pot arribar a la suposada esquerra transformadora. El crit d’alerta de Pili Zabala i, sobretot, la previsible fuga de vot de Podem cap a Bildu a les portes de les eleccions basques del 12 de juliol van fer rectificar el vot de la formació de Pablo Iglesias. També les crítiques dels comuns, amb Jaume Asens al capdavant, han ajudat al canvi de posició.

La negativa a crear la comissió d’investigació reforça encara més la sospita de la vinculació de Felipe González amb els GAL. En lloc d’exculpar-lo, reforça els arguments que estava al cas de la guerra bruta contra ETA, que va costar 27 morts i per la qual només van anar a la presó un ministre, José Barrionuevo, i un secretari d’estat, Rafael Vera, a més d’alguns dels policies i guàrdia civils que van executar les accions, però no tots. Hi van anar amb l’aplaudiment de la plana major del PSOE, amb González al capdavant, acompanyat de Josep Borrell i Narcís Serra, entre més. El govern espanyol ha justificat la decisió de rebutjar la comissió d’investigació perquè són fets que van passar fa trenta anys i ja han estat jutjats i sentenciats. L’argument, expressat per la portaveu Maria Jesús Montero, és perillós, perquè també serviria per a no revisar els crims del franquisme.

Ara no cal esperar que cap fiscal ni jutge de l’Audiència Nacional espanyola obri cap investigació. El terrorisme d’estat també va necessitar una justícia còmplice, amb un Tribunal Suprem que aleshores demanava l’indult per Vera i Barrionuevo i ara, en canvi, revisarà si la presidenta del parlament, Carme Forcadell, té dret de tenir permisos penitenciaris durant el seu empresonament per haver permès un debat a una cambra parlamentària. La justícia espanyola prefereix de veure terrorisme per les accions pacífiques i reivindicatives dels CDR que no l’acció o l’omissió de Felipe González envers GAL. El problema és que el relat que va justificar els GAL continua vigent, en una altra dimensió, quan es tracta de l’independentisme català, que és que la unitat d’Espanya va davant la democràcia. És la mateixa plantilla, trenta anys després: contra l’independentisme s’hi val tot.

Informa:VILAWEB.CAT (24-6-2020)

224 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: