EL TJUE REBUTJA QUE JUNQUERAS OCUPI L’ESC√ď DEL PARLAMENT EUROPEU

El Tribunal de Just√≠cia de la Uni√≥ Europea ha desestimat aquest dijous el recurs de cassaci√≥ presentat per l’exvicepresident de la Generalitat i l√≠der d’ERC, Oriol Junqueras, per la interlocut√≤ria que li va negar mesures cautelars contra la decisi√≥ del Parlament Europeu de declarar vacant el seu esc√≥ a l’Eurocambra i que va rebutjar tamb√© mesures urgents per protegir la seva immunitat parlament√†ria.

A la interlocut√≤ria comunicada aquest dijous, la vicepresidenta del Tribunal Europeu, Rosario Silva de Lapuerta, considera que el Parlament Europeu no √©s competent per posar en q√ľesti√≥ la regularitat de la vacant de l’esc√≥ derivada de l’anul¬∑laci√≥ del mandat, una decisi√≥ que deriva de l’aplicaci√≥ del dret nacional per les autoritats nacionals.

El tribunal amb seu a Luxemburg afirma que no correspon al Parlament Europeu comprovar el respecte del procediment previst pel dret nacional en la mat√®ria, ja que aquesta facultat correspon “exclusivament als √≤rgans jurisdiccionals nacionals competents”.

Tampoc li correspon comprovar la conformitat amb el dret de la Uni√≥, afegeix l’acte, perqu√® tamb√© aquesta q√ľesti√≥ correspon als √≤rgans nacionals.

Els arguments del TJUE

Com a encarregada dels recursos sobre cautelars, la vicepresidenta del TJUE i magistrada espanyola, Rosario Silva de Lapuerta, ha denegat tornar l’esc√≥ cautelarment a Junqueras perqu√® considera que l’anul¬∑laci√≥ del mandat √©s una decisi√≥ “exclusivament” de les autoritats espanyoles i que l’Eurocambra no hi t√© res a dir.

El TJUE argumenta que la cambra europea estava “obligada a prendre nota” de la decisi√≥ del Suprem i que no tenia cap poder per retornar l’esc√≥ a Junqueras, ja que no podia q√ľestionar l’aplicaci√≥ del dret europeu per part dels tribunals espanyols.

“No li pertocava a aquesta instituci√≥ controlar la regularitat del procediment (…) respecte al dret de la Uni√≥ Europea”, defensa Lapuerta. A m√©s, assegura que, incl√ļs en cas que s’estigui vulnerant la decisi√≥ europea que reconeixia la immunitat de Junqueras durant el proc√©s judicial de l’1-O, no se li pot “retreure” a l’Eurocambra haver infringit el dret europeu acceptant la retirada de l’esc√≥ perqu√® no tenia marge de maniobra.

El TJUE recorda a Junqueras que si vol fer valer els seus drets per l’esc√≥ europeu, ha de rec√≥rrer el cas a Espanya. De fet, el l√≠der d’ERC est√† pendent del recurs de s√ļplica davant del Suprem.

Per aquest procediment de cautelars, el TJUE ha condemnat Junqueras a pagar les seves costes i les del Parlament Europeu, mentre que Espanya, present en el cas, haurà de pagar les seves. Malgrat la denegació de cautelars, el Tribunal General de la UE encara té pendent resoldre sobre el fons del cas, que també podrà ser impugnat davant del TJUE.

Informa:ELNACIONAL.CAT (8-10-2020)

129 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: