EL TRASLLAT DE SEUS EMPRESARIALS: UN DECRET INCONSTITUCIONAL ?

L’octubre del 2017, despr√©s del refer√®ndum d’independ√®ncia de Catalunya, es va posar en marxa el fenomen de “fuga de seus empresarials”, l’arma del govern espanyol de Rajoy per apuntalar l’economia catalana i alimentar els discursos catastrofistes culpant-ne el proc√©s. El trasllat de seus socials fora de Catalunya va comen√ßar el 6 d’octubre, quan els principals bancs catalans van anunciar el canvi de seu, i diverses empreses, -per pressions, por o creen√ßa- en van prendre exemple. Per√≤ el trasllat multitudinari de seus va ser possible per l’aprovaci√≥, el mateix 6 d’octubre, del Reial Decret – llei 15/2017, m√©s conegut com el ‘Decret Guindos’, per facilitar el trasllat ‘expr√©s’ de les empreses dins el territori espanyol. Ara, m√©s de dos anys despr√©s, es reobre el debat: √©s constitucional aquest decret?

Concretament, el Decret Guindos, aprovat en el Consell de Ministres del divendres 6 d’octubre del 2017, va modificar l’apartat segon de l’article 285 LSC, permetent que a partir d’aquell moment, nom√©s calgu√©s el Consell d’Administraci√≥ per aprovar el canvi de seu social de les empreses que ho desitgessin, sense necessitat de ser consultat a la Junta d’Accionistes. El text publicat al BOE, en el qual no s’esmenta Catalunya, assenyala l’exist√®ncia d’una “extraordin√†ria i urgent necessitat” de “garantir la plena vig√®ncia del principi de llibertat d’empresa consagrat a l’article 38 de la Constituci√≥” i de “respectar la prohibici√≥ d’adoptar mesures que obstaculitzin la llibertat d’establiment dels operadors econ√≤mics prevista a l’article 139 de la Constituci√≥”.

El debat de la possible inconstitucionalitat del decret apareix, en primera inst√†ncia, a la demanda que una part dels accionistes de Ciments Molins va posar a l’empresa per haver canviat la seu social de lloc asseverant que es tracta d’un “frau de llei” i amb la intenci√≥ de for√ßar-ne el retorn. Es tracta d’una de les companyies m√©s importants de Catalunya i que va traslladar la seva seu social a Madrid l’octubre del 2017, cosa que en els darrers dos anys ha fet cr√©ixer les discrep√†ncies entre els accionistes.

Per√≤ aquesta demanda podria tenir molt m√©s recorregut que el cas espec√≠fic de l’empresa, ja que la intenci√≥ √©s sol¬∑licitar que es declari inconstitucional el decret Guindos i busca que s‚Äôelevi el cas als tribunals europeus perqu√® considera que el decret-llei atempta contra els tractats de la Uni√≥ Europea. Segons la informaci√≥ a la qual ha tingut acc√©s El Nacional.cat, els arguments que la cimentera exposa per considerar el decret inconstitucional s√≥n fonamentalment dos: la manca de motiu per la promulgaci√≥ del decret i la injustificaci√≥ del fonament “amagant les intencions reals”.

“Extraordin√†ria i urgent necessitat”
Un dels motius per considerar la inconstitucionalitat √©s “l’abs√®ncia de justificaci√≥ constitucional per a la promulgaci√≥ del decret-llei”. La justificaci√≥ d’aplicaci√≥ en “casos d’extraordin√†ria i urgent necessitat”, com diu el decret, “no t√© cap fonament”, asseguren les fonts d’aquest diari. De fet, es considera que l’exist√®ncia d’aquesta “extraordin√†ria i urgent necessitat” no √©s ver√≠dica i alhora atempta contra la llibertat d’empresa.

L’Exposici√≥ de Motius del decret no fa cap refer√®ncia a aquestes “dificultats sorgides per al normal desenvolupament de l’activitat en una part del territori nacional”. En cas que aquestes dificultats existissin, implicaria que el govern espanyol legislaria de forma extraordin√†ria sobre mat√®ries de major entitat en comptes de decidir a qui correspon la compet√®ncia del canvi de domicili.

Manca de fonament

Per altra banda, l’empresa defensa que “el govern espanyol va amagar deliberadament les seves intencions reals en la promulgaci√≥ d’aquesta norma”, sortejant aix√≠ el control de la seva possible iniciativa legislativa mitjan√ßant el procediment ordinari. En aquest sentit, es consideraria inconstitucional pel fet d’haver-hi uns motius aliens del govern espanyol en la promulgaci√≥ de la norma.

Aix√≠ ho posava de manifest De Guindos en la seva intervenci√≥ al Congr√©s dels Diputats el 19 d’octubre del 2017: “[…] El que hem vist del canvi de domicili social de 800 empreses √©s √ļnicament un aperitiu del que podria arribar a passar si efectivament la independ√®ncia de Catalunya s’arrib√©s a concretar, cosa que aquest govern no permetr√† […]”. En aquesta l√≠nia, De Guindos exposa dues raons fonamentals per l’aplicaci√≥ del decret: la “ruptura de la legalitat” per part del govern de la Generalitat, que implica inseguretat jur√≠dica per a les empreses i la independ√®ncia, “que seria terror√≠fica o un su√Įcidi econ√≤mic per a Catalunya”.

Amb aquesta intervenci√≥, segons Ciments Molins, s’evidencia que el govern espanyol va fer el decret llei motivat per un risc imminent d’independ√®ncia a Catalunya, cosa que no t√© fonament i no s’empla√ßa dins el context d’una necessitat extraordin√†ria i urgent.

A les memòries de Rajoy

Sense anar m√©s lluny, l’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, deixava ben clares les motivacions per fer el decret llei d’urg√®ncia en les seves mem√≤ries, Una Espa√Īa mejor, on exposa que es va fer a petici√≥ de La Caixa.

“Particularment significatiu va ser el cas de La Caixa. Un mat√≠ em va trucar Luis de Guindos per comentar-me la situaci√≥ i la petici√≥ que li havien fet arribar els responsables de l’entitat. Necessitaven agilitzar el trasllat de la seva seu i frenar aix√≠ una perillosa fuga de dip√≤sits que podia arribar a afectar la seva solv√®ncia. Com era l√≤gic i com era la nostra responsabilitat, vam atendre la seva petici√≥ i vam aprovar un decret per facilitar el seu trasllat. L’√ļltim que ens faltava aquell octubre del 17 era haver de fer front, a m√©s, a una situaci√≥ de p√†nic bancari!”

Sense entrar a considerar l’afectaci√≥ real que els trasllats de seus han pogut tenir -o no- sobre l’economia catalana, la possible inconstitucionalitat del decret Guindos pot tenir un ress√≤ ben ampli per a totes aquelles empreses que van decidir traslladar-se. Encara lluny de saber la resoluci√≥ de la demanda d’una part dels accionistes de Molins, el debat √©s sobre la taula.
Informa:ELNACIONAL.CAT (22-12-2019)

206 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: