EL TREBALL EN GRUP A LES ESCOLES TAMBĂ ES CASTELLANITZA TAL COM PASSA AL PATI

“El treball en grup castellanitza”.
La innovaciĂł educativa ha fet que les dinĂ miques dâintercanvi pròpies del pati hagin entrat a lâaula
( RUDOLF ORTEGA )
Sâhan acabat la complaença i el cofoisme. Per bĂŠ que la roda de premsa de dijous passat, conjunta entre els departaments de Cultura i EducaciĂł, havia de servir per desglossar les primeres dades sobre lâĂşs de la llengua catalana als centres educatius (de seguida hi anem), la notĂcia hauria de ser el compromĂs llançat per la consellera de Cultura, NatĂ lia Garriga, dâactuar amb transparència en el tema de la llengua. DesprĂŠs dâimpugnar âveladament, esclarâ el tarannĂ de la polĂtica lingĂźĂstica dels Ăşltims deu anys, ja sâha anunciat la revisiĂł a fons de les estratègies desplegades fins ara en la promociĂł del catalĂ i lâinici dâuna nova etapa, que serĂ transversal dins el govern de la Generalitat. I si sâhan de donar dades negatives, doncs es donen.
Finalment disposem de dades âmĂnimes, però per alguna cosa es començaâ de lâĂşs de la llengua a les escoles: no pas al pati, entorn que feia temps que centrava lâinterès de lâopiniĂł pĂşblica, sinĂł a dins de lâaula mateix. I si ja patĂem per si podĂem recuperar el catalĂ a lâestona de lâesbarjo, veient les dades de lâaula ja ens podem ben calçar. Dâacord amb un estudi realitzat sobre els estudiants de quart dâESO, nomĂŠs el 39,4% dels alumnes sâadrecen sempre en catalĂ al professor (el 2006, el 56%); mentre que, a lâinrevĂŠs, el professor sâadreça sempre en catalĂ als alumnes nomĂŠs en el 46,8% (el 2006, el 63,7%). Ăs clar que, en el primer cas, la davallada tĂŠ factors externs a la mateixa escola que sâexpliquen per la reculada genèrica del catalĂ , però en el segon no sâentĂŠn si no ĂŠs per la relaxaciĂł dels mateixos docents, possiblement superats pel context sociolingĂźĂstic. Durant anys hem confiat en lâescola la normalitzaciĂł lingĂźĂstica gairebĂŠ en exclusiva, i resulta evident que lâescola no ho pot fer tot.
Però el que crida mĂŠs lâatenciĂł de les dades ĂŠs què passa amb la llengua de les activitats en grup, perquè aquĂ entra una altra variable: el model educatiu. Lâany 2006 les dinĂ miques de grup dins lâaula eren catalanitzadores, en tant que el 56% de nens que parlaven sempre en catalĂ amb el professor es convertien en el 67,8% que parlaven sempre en catalĂ amb els companys. El 2021, en canvi, el 39,4% dâalumnes que sempre parla en catalĂ amb el professor es converteix en el 21,4% que parla en catalĂ amb els altres alumnes. Ara el treball en grup castellanitza. Una dada mĂŠs al respecte: el 5,3% dâalumnes que no parla mai en catalĂ amb el professor es transforma en el 28,4% que no parla mai en catalĂ amb els companys.
Vet aquĂ, doncs, els efectes lingĂźĂstics de la irrupciĂł dels canvis de la metodologia educativa, apuntats tant pel conseller dâEducaciĂł com pel secretari de PolĂtica LingĂźĂstica: el treball per projectes, la cooperaciĂł entre els alumnes, la prevalença de les competències per sobre dels continguts, el treball en grup, lâerradicaciĂł de les classes magistrals, han fet entrar les dinĂ miques dâintercanvi lingĂźĂstic del pati a lâaula, i lâespontaneĂŻtat amb què els nens interactuen en lâesbarjo ĂŠs tambĂŠ la pròpia del procĂŠs dâaprenentatge. Si abans atribuĂem la reculada de la llengua al pati als sospitosos habituals (la demografia i la manca dâoci infantil i juvenil en catalĂ ), ara hi haurem dâafegir, tambĂŠ, la mateixa innovaciĂł educativa.
El govern, però, ja ha anunciat un pla per reconduir la situaciĂł, que passarĂ per donar formaciĂł a tots els docents (mĂŠs de 120.000) en els propers quatre anys, perquè, tal com va dir el conseller, el canvi del model educatiu ĂŠs imparable. Potser no estĂ tot perdut i aquests canvis ens poden jugar a favor. Segons lâescriptor i antropòleg AdriĂ Pujol Cruells, que duu les filles a una escola referent dels nous models, a travĂŠs dâun bon mestratge les dinĂ miques de treball a lâaula, en catalĂ , poden capgirar la situaciĂł i transformar els hĂ bits del pati, majoritĂ riament en castellĂ . I diu que ho tĂŠ observat. Tant de bo tingui raĂł, i tant de bo la formaciĂł promesa incideixi especialment en les dinĂ miques lingĂźĂstiques del grup i no solament a recordar als docents que no haurien de canviar de llengua perquè aixĂ ho diu la llei. Si cada cop mĂŠs els alumnes aprenen entre ells, tambĂŠ hem de vetllar perquè la llengua formi part dels aprenentatges que es donen entre si.
Informa:ELPAIS.CAT (9-XI-2021)