EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL ESTÀ EN CRISI PELS RECURSOS SOBRE CATALUNYA

” El Tribunal Constitucional entra en crisi pels recursos sobre Catalunya”
( JOSÉ MARÍA BRUNET, MADRID )

La situació interna del Tribunal Constitucional (TC) es deteriora per moments. Diversos incidents s’han acumulat els últims mesos i han culminat aquesta setmana en un ple tens en què s’ha posat de manifest que la confiança entre els magistrats s’ha ressentit de les decisions preses sobre recursos relacionats amb Catalunya i de la lectura que se n’ha fet. Sobretot, quan s’ha vist que no hi havia plenes garanties que hi hagués prou consens per aprovar certes resolucions per unanimitat, i l’afer de què es tractés ha tornat a la llista d’espera.

L’objectiu comú dels magistrats és preservar la unanimitat, que ha presidit les principals decisions del TC sobre el procés sobiranista. Però el deteriorament de la confiança ja és profund, i amenaça de canviar el panorama intern, sobretot perquè el Constitucional s’hauria de renovar al desembre, i ja es dona per fet que no es podrà aconseguir, atesa la nova fase electoral oberta al país. En canvi, el que fonts del mateix TC admeten és que ha començat la pugna per posicionar-se a la graella de sortida per optar a la presidència i la vicepresidència de la institució, ja que els titulars actuals, Juan José González Rivas i Encarna Roca, respectivament, han de cessar amb la renovació.

LA DENÚNCIA
Conde-Pumpido veu maniobres per impedir que el TC revisi la sentència de l’1-O

El mateix president del TC va prendre ahir la paraula al ple per reclamar un comportament lleial entre els magistrats, perquè recentment hi ha hagut diverses de­liberacions que han transcendit en termes que , a parer seu, deterioren el prestigi de la institució. Alguns d’aquests episodis han afectat especialment el magistrat Cándido Conde-Pumpido, ponent del recurs presentat per cinc condemnats pel setge al Parlament el 2011 a qui va proposar de concedir l’empara. Això –vegeu La Vanguardia d’ahir– hauria suposat l’absolució d’aquests condemnats pel Tribunal Suprem (TS). Però la sentència va quedar aparcada, perquè a la sala a què corresponia decidir sobre aquest recurs es va estimar que era més convenient no resoldre el cas abans que e l Suprem dicti sentència sobre el cas 1- O.

Alguns dels arguments que Conde-Pumpido presentava en la seva ponència o esborrany de sentència van ser interpretats com una rela­tivització excessiva de la gravetat dels fets que van tenir lloc al setge al Parlament i, en definitiva, com un intent de generar una juris­prudència que permetés en el futur una lectura igualment benèvola del que va passar a la Conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017.

L’ORIGEN DEL CONFLICTE
El recurs sobre la condemna pel setge al Parlament, detonant de les tensions

Davant aquestes interpreta­cions, el TC ja va fer una nota breu en què, sense al·ludir textualment a ningú en concret, deia que davant determinades informacions “que afecten el funcionament del TC es desmenteixen les afirmacions” que “proven d’incidir en el prestigi de la institució”. Les afirmacions eren les que atribuïen a Conde-Pumpido una suposada preparació del terreny per afavorir més endavant els acusats en el cas 1- O, si resultessin condemnats.

La ponència d’aquest magistrat –que es basava en jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans ( TEDH) i del mateix TC– va ser retirada sense que s’arribés a deliberar, i l’afer, ajornat sine die. L’ esborrany posava l’accent en la necessitat que la justícia espanyola no es vegi corregida com ho va ser al seu dia en el cas Atutxa. Aquella resolució del TEDH va objectar que s’hagués condemnat Atutxa sense escoltar-lo, després d’haver estat inicialment absolt pel Tri­bunal Superior del País Basc. En
el cas dels ­condemnats pel setge al Parlament de Catalunya, el ­Suprem els va ­condemnar sense escoltar-los després que l’ Audiència Nacional els hagués absolt. Una dada important és que la Fiscalia va presentar un ­informe favorable a concedir l’empara.

LA DECISIÓ
El ple acorda per unanimitat que el Parlament no pot investigar el Rei

La tensió va esclatar en aquest ple quan Conde-Pumpido va manifestar dimarts que hi havia una campanya per impedir que el TC pogués actuar amb tota llibertat quan es plantegessin els recursos contra la sentència del Suprem sobre l’1- O, si és condemnatòria; que no tornaria a explicar la seva posició en les deliberacions, i que es limitaria a votar sí o no en cada cas, per evitar que les seves tesis apareguessin després interpretades de manera esbiaixada. Ho va dir per anunciar que no donaria suport a la decisió favorable al Govern central en el recurs de la Generalitat contra el decret que regula les proves de l’avaluació final d’educació primària, que avala el dret a triar el castellà o el català per fer-les.
Informa:LAVANGUARDIA.COM(3-10-2019)

303 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: