EL TRIBUNAL DE COMPTES REACTIVA LA CAUSA CONTRA ELS GOVERNS DE MAS I PUIGDEMONT

(MAITEW PIYLACHS )

L‚Äôescanyament econ√≤mic als governs catalans es reactiva. El Tribunal de Comptes ha anunciat avui que ha acabat el termini per personar-se en la causa contra els governs d‚ÄôArtur Mas i Carles Puigdemont (la B-180/21), als quals reclama 5,4 milions d‚Äôeuros en despeses dels anys 2011 al 2017 per promocionar Catalunya i el proc√©s d’independ√®ncia a l’exterior. El tribunal detalla que ‚Äúno hi ha cap nova personaci√≥‚ÄĚ, fet que significa que continuen personats Societat Civil Catalana, el ministeri fiscal i la trentena d’ex c√†rrecs pol√≠tics, com a suposats responsables comptables. L‚ÄôAdvocacia de l‚ÄôEstat ja va anunciar que en la fase d‚Äôenjudiciament es retiraria, ja que s‚Äôha demostrat que no hi ha fons del govern espanyol en aquestes partides sota sospita. La Generalitat de Catalunya sempre ha mantingut que ‚Äúno ha estat perjudicada‚ÄĚ per aquestes despeses de promoci√≥ del pa√≠s.

El Tribunal de Comptes informa que ara es donar√† 20 dies a les parts ‚Äúlegitimades per demandar‚ÄĚ, i posteriorment es donar√† 20 dies m√©s a la Fiscalia perqu√® presenti la seva demanda. S√≥n els passos previs per dur-los a judici. L‚Äôoctubre passat, la llavors instructora del tribunal, Margarita Mariscal de Gante, va veure indicis de responsabilitat comptable i va exigir als investigats que dipositessin les fiances amb l‚Äôacta de la liquidaci√≥ provisional, la primera feta el 28 de gener del 2020 i la definitiva el 29 de juny del 2021. En concret, la nova factura al govern catal√†, per la promoci√≥ del proc√©s sobiranista a l‚Äôestranger √©s de 5.422.879 euros (amb 271.723 euros d‚Äôinteressos ja sumats). I, al final, en fa responsables comptables 34 c√†rrecs p√ļblics entre els anys 2011 i 2017.
per Taboola

Els avals

L‚Äôoctubre passat, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va anunciar que havia dipositat al tribunal dos dels gaireb√© cinc milions i mig d‚Äôeuros que el Tribunal de Comptes reclama com a fian√ßa i de forma solid√†ria a la trentena d‚Äôex alts c√†rrecs de la Generalitat. Fonts d‚ÄôERC van detallar que la recollida de diners s‚Äôhavia fet amb l’esfor√ß de la milit√†ncia i que, en concret, els dos milions abasten tots els ex alts c√†rrecs que van estar al Govern entre el 2016 i el 2017. √Čs a dir, el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Ra√ľl Romeva, entre d’altres. Pel que fa a l‚Äô√®poca del govern de Mas, com ara l‚Äôexconseller d‚ÄôEconomia Andreu Mas-Colell, van haver de dipositar b√©ns immobles personals per cobrir l‚Äôaval i evitar embargaments.

Pel que fa a les despeses, n‚Äôhi ha 31 sota sospita, la majoria s√≥n viatges, per√≤ tamb√© contractes, lloguers, subvencions del Diplocat o actes a les setze delegacions del govern a l‚Äôestranger. Hi ha nom√©s una partida que s‚Äôatribueix a un c√†rrec, que √©s l‚Äôex secretari general del Diplocat Albert Royo, que √©s a qui se li reclama m√©s responsabilitat comptable (3,6 milions), juntament amb la interventora de la Generalitat Mireia Vidal (3,3 milions). En concret, s‚Äôexigeix nom√©s a Royo 84.465 euros pel personal d‚Äôaquest ens publicoprivat i per la demanda de dos treballadors pel tancament de l‚Äôoficina a Lleida. Royo comparteix responsabilitat amb l‚Äôexconseller Francesc Homs de 47.342 euros per contractes d‚Äôan√†lisi i difusi√≥ i confer√®ncies del ‚Äúnou paradigma econ√≤mic a Catalunya‚ÄĚ. I per la subvenci√≥ a la plataforma Focir de 444.320 euros (que tamb√© s‚Äôinvestiga per la via penal per altres partides) se li atribueix la responsabilitat compartida amb els presidents Mas i Puigdemont, entre altres c√†rrecs. Pel que fa a les delegacions a l‚Äôestranger, la que t√© la partida m√©s elevada sota sospita √©s la del Regne Unit (amb 308.515 euros), seguida per la dels Estats Units (176.374 euros) i per la d‚Äô√Äustria (144.047 euros).

El Govern va idear un fons per poder finan√ßar els afectats, que despr√©s va ser refusat. El TSJC no hi va veure cap fet delictiu, com deia Vox. En concret, el novembre passat el Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya va rebutjar investigar el president de la Generalitat, Pere Aragon√®s, i els consellers Jaume Gir√≥ i Laura Vilagr√† pels avals de l’Institut Catal√† de Finances (ICF) als ex alts c√†rrecs del Govern encausats pel Tribunal de Comptes. En una interlocut√≤ria, la sala civil i penal del TSJC, d’acord amb el criteri de la Fiscalia, acordava inadmetre a tr√†mit les den√ļncies que van presentar Vox, Conviv√®ncia C√≠vica Catalana i Cs contra Aragon√®s i els seus consellers pels delictes de prevaricaci√≥ i malversaci√≥ de cabals p√ļblics.
Tercer procediment

La causa d‚ÄôExteriors √©s el tercer procediment que el Tribunal de Comptes inicia contra governs catalans. El primer va ser per la consulta del 9-N del 2014, en el qual es reclamava al govern de Mas 5,2 milions d‚Äôeuros, que finalment es van aportar amb donacions de ciutadans a trav√©s de la Caixa de Solidaritat. El segon procediment va ser derivat pel Tribunal Suprem perqu√® acot√©s la responsabilitat comptable de l‚Äôorganitzaci√≥ de l‚Äô1-O, fixada en 4,2 milions d‚Äôeuros, imposada despr√©s de la condemna per sedici√≥ el govern. I, al tercer procediment, obert la tardor del 2020, es reclamen 5,4 milions. La renovaci√≥ del Tribunal de Comptes no ha implicat que s’aturi el procediment contra el govern catal√†.
Informa:ELNACIONAL.CAT (18-1-2022)

111 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: