“Anar a Luxemburg ens fa molta vergonya, per√≤ si hi hem d‚Äôanar, hi anirem”. Amb aquestes paraules ha resumit Gonzalo Boye el proc√©s jur√≠dic en qu√® s’ha immers, una vegada m√©s, Junts per Catalunya per combatre la just√≠cia espanyola. En nom de Carles Puigdemont, Toni Com√≠n, Clara Ponsat√≠ i de la¬†candidatura, l’equip d’advocats ha presentat el recurs contra el veto de la Junta Electoral Central perqu√® tots tres puguin ser candidats a les eleccions europees del 26 de maig. Per curar-se en salut, ho han fet a tres finestretes diferents: la sala del contenci√≥s administratiu de Madrid, al Suprem¬†i a la JEC. Els queda el Constitucional i Europa. L’ess√®ncia, que tenen els seus drets pol√≠tics intactes.¬†ElNacional.cat¬†us ha avan√ßat el document, de 45 p√†gines.

L’escrit, signat per Jaume Alonso Cuevillas, defineix la decisi√≥ com a “confusa, aberrant, antijur√≠dica i¬†contradict√≤ria” i posa de manifest que no nom√©s es vulneren els drets de l’expresident i els exconsellers de JxCat, sin√≥ tamb√© els de tots els ciutadans espanyols a qui s’est√† “privant de poder escollir uns candidats que compleixen tots els requisits legals per conc√≥rrer a les eleccions al Parlament Europeu”. √Čs a dir, que “vulnera el pluralisme pol√≠tic”. Al recurs enumeren, a m√©s, altres drets contra els quals consideren que atempta la JEC: sufragi passiu, presumpci√≥ d’innoc√®ncia o tutela judicial efectiva.

Els advocats posen l’√®mfasi en la divisi√≥ que va generar entre els magistrats de la Junta Electoral Central la mesura aplicada contra Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠. I hi exposen¬†els arguments esgrimits pels quatre membres de l’√≤rgan (el president, el vicepresident i dos vocals)¬†que van emetre un vot particular avalant la candidatura. √Čs m√©s, denuncien que es tracta d’una decisi√≥ de “naturalesa nom√©s pol√≠tica” i adoptada amb total “manca d’imparcialitat”. En aquest punt adjunten el llistat de declaracions de vocals de la JEC contr√†ries al proc√©s i a Puigdemont.

 

Que no hi hagi eleccions fins que no es resolgui

 

Ara s’obre un termini fins dissabte perqu√® es resolguin aquests primers recursos. Boye ha explicat que si s’ha presentat per tres vies diferents √©s perqu√® “la llei espanyola quant a aquests recursos √©s confusa i difusa”. Si la resoluci√≥ no dona la ra√≥ a JxCat, el seg√ľent pas √©s anar al Tribunal Constitucional. I si ni aix√≠ se’n surten, l’√ļltima inst√†ncia √©s el Tribunal de Just√≠cia de la Uni√≥ Europea (Luxemburg). Per si no s’hi arrib√©s a temps abans del 26-M, demanen com a mesura cautelar que¬†tornin a incloure Puigdemont, Com√≠n i Ponsat√≠ a la llista. I si no, “que se suspengui la cita electoral fins que no es resolgui” perqu√® “posa en risc la viabilitat de la cita” i “per evitar la vergonya que implicaria que el nostre plantejament fos ratificat per Luxemburg amb el¬†descr√®dit conseq√ľent per a la institucionalitat espanyola i la despesa que generaria a les arques p√ļbliques espanyoles”.

“Estem al costat correcte de la llei”, asseguren des de Junts per Catalunya. Ara falta que els donin la ra√≥.

Informa:ELNACIONAL.CAT (2-5-2019)