“Anar a Luxemburg ens fa molta vergonya, però si hi hem d’anar, hi anirem”. Amb aquestes paraules ha resumit Gonzalo Boye el procĂŠs jurĂ­dic en què s’ha immers, una vegada mĂŠs, Junts per Catalunya per combatre la justĂ­cia espanyola. En nom de Carles Puigdemont, Toni ComĂ­n, Clara PonsatĂ­ i de la candidatura, l’equip d’advocats ha presentat el recurs contra el veto de la Junta Electoral Central perquè tots tres puguin ser candidats a les eleccions europees del 26 de maig. Per curar-se en salut, ho han fet a tres finestretes diferents: la sala del contenciĂłs administratiu de Madrid, al Suprem i a la JEC. Els queda el Constitucional i Europa. L’essència, que tenen els seus drets polĂ­tics intactes. ElNacional.cat us ha avançat el document, de 45 pĂ gines.

L’escrit, signat per Jaume Alonso Cuevillas, defineix la decisiĂł com a “confusa, aberrant, antijurĂ­dica i contradictòria” i posa de manifest que no nomĂŠs es vulneren els drets de l’expresident i els exconsellers de JxCat, sinĂł tambĂŠ els de tots els ciutadans espanyols a qui s’estĂ  “privant de poder escollir uns candidats que compleixen tots els requisits legals per concĂłrrer a les eleccions al Parlament Europeu”. És a dir, que “vulnera el pluralisme polĂ­tic”. Al recurs enumeren, a mĂŠs, altres drets contra els quals consideren que atempta la JEC: sufragi passiu, presumpciĂł d’innocència o tutela judicial efectiva.

Els advocats posen l’èmfasi en la divisiĂł que va generar entre els magistrats de la Junta Electoral Central la mesura aplicada contra Puigdemont, ComĂ­n i PonsatĂ­. I hi exposen els arguments esgrimits pels quatre membres de l’òrgan (el president, el vicepresident i dos vocals) que van emetre un vot particular avalant la candidatura. És mĂŠs, denuncien que es tracta d’una decisiĂł de “naturalesa nomĂŠs polĂ­tica” i adoptada amb total “manca d’imparcialitat”. En aquest punt adjunten el llistat de declaracions de vocals de la JEC contrĂ ries al procĂŠs i a Puigdemont.

 

Que no hi hagi eleccions fins que no es resolgui

 

Ara s’obre un termini fins dissabte perquè es resolguin aquests primers recursos. Boye ha explicat que si s’ha presentat per tres vies diferents ĂŠs perquè “la llei espanyola quant a aquests recursos ĂŠs confusa i difusa”. Si la resoluciĂł no dona la raĂł a JxCat, el segĂźent pas ĂŠs anar al Tribunal Constitucional. I si ni aixĂ­ se’n surten, l’Ăşltima instĂ ncia ĂŠs el Tribunal de JustĂ­cia de la UniĂł Europea (Luxemburg). Per si no s’hi arribĂŠs a temps abans del 26-M, demanen com a mesura cautelar que tornin a incloure Puigdemont, ComĂ­n i PonsatĂ­ a la llista. I si no, “que se suspengui la cita electoral fins que no es resolgui” perquè “posa en risc la viabilitat de la cita” i “per evitar la vergonya que implicaria que el nostre plantejament fos ratificat per Luxemburg amb el descrèdit conseqĂźent per a la institucionalitat espanyola i la despesa que generaria a les arques pĂşbliques espanyoles”.

“Estem al costat correcte de la llei”, asseguren des de Junts per Catalunya. Ara falta que els donin la raĂł.

Informa:ELNACIONAL.CAT (2-5-2019)