Quan falta poc m√©s d’una setmana per a l’obertura de la nova legislatura del Parlament Europeu a¬†Estrasburg, prevista per a dimarts dia 2, totes les mirades estan posades en si els presos pol√≠tics que tenen acta d’eurodiputat,¬†Carles¬†Puigdemont,¬†Oriol¬†Junqueras, i¬†Toni¬†Com√≠n¬†podran accedir a la seva condici√≥ plena de parlamentaris a¬†l’Eurocambra¬†i amb aix√≤ aconseguir la immunitat.¬†Puigdemont¬†i¬†Com√≠n, exiliats a Brussel¬∑les, plantejaran directament la q√ľesti√≥ al Tribunal Europeu amb seu a¬†Luxemburg, inst√†ncia a la qual haur√† d’acabar anant tamb√© Junqueras despr√©s que¬†el jutge¬†Marchena¬†li hagi prohibit sortir de la pres√≥ de Soto del Real per prometre o jurar la Constituci√≥.

Val la pena escoltar amb deteniment les declaracions que ha efectuat el catedr√†tic¬†Javier¬†P√©rez¬†Royo¬†al programa¬†FAQS¬†de¬†TV3¬†en les quals ha assegurat que el tribunal del jutge¬†Marchena¬†ha com√®s un acte de prevaricaci√≥ no permetent a Junqueras anar davant de la Junta Electoral Central i, per tant, √©s un delicte contra els drets fonamentals. L’actitud de¬†Marchena¬†acaba tenint, a la pr√†ctica, un doble sentit: perjudica clarament Junqueras, per√≤ tamb√© refor√ßa la idea que ni¬†Puigdemont¬†ni¬†Com√≠n¬†no poden tornar a Espanya a recollir la seva acta d’eurodiputat perqu√® l’actitud del Suprem de violaci√≥ de drets fonamentals no respecta la seva situaci√≥.

Per aix√≤, la batalla que es lliurar√† aquesta setmana a¬†Luxemburg¬†i a¬†Estrasburg¬†acabar√† sent decisiva. Hi ha una escletxa¬†real que¬†Puigdemont¬†i¬†Com√≠n¬†aconsegueixin els seus objectius i, si √©s aix√≠, canviar√† de cop la seva situaci√≥, la dels exiliats i qui sap, si com sost√©¬†P√©rez¬†Royo, la dels presos. La simple hip√≤tesi que el tribunal dict√©s unes mesures cautelars que els permet√©s accedir a la condici√≥ d’eurodiputats en espera d’un resultat definitiu¬†tindria un gran valor pol√≠tic.

No √©s estrany, per tant, que l’Estat espanyol hagi engegat tota la seva diplom√†cia i els seus ressorts institucionals perqu√® aquesta situaci√≥ no s’arribi a produir. De fet, a Madrid s’aspira que la demanda de¬†Puigdemont¬†i¬†Com√≠n¬†no sigui ni admesa a tr√†mit en tractar-se, diuen, d’uns particulars. David torna a enfrontar-se a¬†Goliat, per√≤ no √©s la primera vegada que el gegant cau a l’arena del proc√©s catal√† quan la decisi√≥ ha estat presa en pa√Įsos europeus i no a la capital d’Espanya.

Informa:ELNACIONAL.CAT (24-6-2019)