EL TRIBUNAL SUPREM IMPIDEIX QUE L’ARAG√ď TORNI LES 96 OBRES DE SIXENA A CATALUNYA

El Tribunal Suprem espanyol ha resolt que les 96 obres de Sixena que ja van sortir del Museu de Lleida i del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i durant l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola són propietat del govern d’Aragó i, per tant, no han de tornar a Catalunya. El tribunal ha desestimat els recursos de cassació interposats el gener del 2018 pel govern català, el MNAC i el Consorci del Museu de Lleida contra la sentència del 30 de novembre de 2017 de l’Audiència d’Osca. Aquesta sentència ratificava la resolució dictada pel jutjat de primera instància 1 d’Osca.

En una sent√®ncia de m√©s de 130 p√†gines, el ple no considera v√†lids els contractes de compravenda perqu√® ent√©n que la titular dels b√©ns va ser una persona jur√≠dica ‚Äúdiferent i independent de la que va actuar com a venedora‚ÄĚ. La sala Primera del Suprem reconeix tamb√© ‚Äúl‚Äôespecial complexitat jur√≠dica del litigi‚ÄĚ, que justifica que no s‚Äôinterposin costes en el proc√©s.

La titular dels b√©ns, segons la sent√®ncia, era la Reial Orde del Monestir de Sant Joan de Jerusalem de Sixena, mentre que la que va actuar com a venedora va ser la Reial Orde del Monestir de Sant Joan de Jerusalem de Valldoreix. Segons el tribunal, s√≥n entitats religioses ‚Äúdiferents‚ÄĚ dotades, per tant, ‚Äúd‚Äôuna personalitat jur√≠dica independent‚ÄĚ. ‚ÄúTot i que els contractes de compravenda litigiosos van complir els requisits de la legislaci√≥ can√≤nica, no es van complir els requisits addicionals de la legislaci√≥ civil‚ÄĚ, justifica.

També s’argumenta que el monestir de Sixena havia estat declarat Monument Nacional l’any 1923 i que, per tant, tots els immobles del seu interior estaven protegits per aquesta consideració.
informa:ELNACIONAL.CAT (14-1-2021)

149 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: