EL TS AVALA LA DESTITUCIÓ DE PUIGDEMONT AMB EL 155 I L’ACUSA D “IL·LÒGIC “

La sala tercera del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs que va plantejar Carles Puigdemont contra la seva destitució per part del govern de Mariano Rajoy en virtut de l’article 155 de la Constitució. Els magistrats consideren en la seva sentència que en la seva funció com a president de la Generalitat, Puigdemont “va deixar d’actuar des de la lògica i des de les exigències de les seves competències i de la seva posició constitucional, estatutària i legal, i va desnaturalitzar i va devaluar el seu estatus constitucional i estatutari”.

Puigdemont va presentar aquest recurs al febrer de 2018, quatre mesos després de ser cessat i marxar a Bèlgica, al·legant “inconstitucionalitat” dels acords que va adoptar el consell de ministres convocat després de la DUI i el 155 al Senat. El Suprem subratlla en la seva sentència que el decret del govern de Rajoy és “conforme a la Constitució” i que “el dret a la permanència en el càrrec i exercir-lo només existeix i es respecta en la mesura que qui l’exerceix respecta, al seu torn , la seva identitat jurídico-constitucional”. És a dir, només es respecta el dret a mantenir-se al càrrec si el que l’ostenta respecta l’ordenament jurídic.

Per tant, rebutgen que amb el cessament s’infringís l’article 23.2 de la Constitució que estableix el dret a “accedir en condicions d’igualtat a les funcions i càrrecs públics”, tal com va al·legar Puigdemont en el seu recurs, ja que aquest precepte no impedeix la “aplicabilitat de l’article 155, després del que hagi de raonable en una aplicació proporcional i justificada de la potestat d’intervenció i coerció que s’atribueix a l’Estat”.

El Suprem rebutja el recurs d’una vintena de diputats contra el 155 i els imposa pagar el cost del tràmit

La Sala aprofita aquesta sentència per remarcar que no té “cap dubte de la constitucionalitat del judici de procedència d’instar el poder d’intervenció i coerció estatal previst a l’article 155 de la Constitució”, ni tampoc de la de les mesures que fins ara li ha tocat analitzar en relació a aquest assumpte, com són la dissolució del Parlament o del Diplocat. Per tot això, la sentència de la Sala desestima íntegrament el recurs de Puigdemont, qui a més és condemnat a pagar les costes del procediment i que els magistrats eleven a 3.000 euros.

390 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: