EL TS DECIDIRÀ AQUEST DIMECRES EL FUTUR IMMEDIAT DE JUNQUERAS I TORRA

El Tribunal Suprem torna a centrar l’atenció política. Demà la sala segona i tercera es reuniran paral·lelament per a decidir si permeten que el president i eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, pot assistir dilluns al ple del Parlament Europeu a Estrasburg. Per una banda la sala penal ha de decidir sobre com aplicar la sentència de Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) que reconeix la immunitat de Junqueras; mentre que la del contenciós, ha de decidir si suspèn cautelarment les resolucions de la JEC, que aquesta setmana va decidir d’inhabilitar el líder polític d’ERC i el president Torra.

En el primer dels casos, la sala segona que va jutjar els líders polítics del procés, té sobre la taula escrits antagònics. Mentre que la defensa Junqueras reclama la nul·litat de la seva condemna i la seva posada en llibertat, la fiscalia destaca que la sentència és ferma i sosté que procedeix la ‘immediata execució’ de la pena d’inhabilitació que el Suprem va deixar en suspens a l’espera de la resolució del TJUE.

L’advocacia de l’estat també rebutja de ple l’anul·lació de la sentència, però aposta perquè es permeti a Junqueras emplenar tots els tràmits per obtenir la seva acta de diputat europeu i exercir les seves funcions mentre no s’aixequi la seva immunitat, cosa que s’ha de sol·licitar-se a l’Eurocambra ‘al més aviat possible’.

Els magistrats del contenciós, per la seva banda, no hauran d’entrar en el fons dels assumptes. La seva missió és decidir si accepten les mesures cautelaríssimes demanades per les defenses de Junqueras i del president de la Generalitat, Quim Torra, i deixen en suspens les resolucions de la JEC mentre estudien la seva legalitat, després dels recursos presentats pels afectats.

Tant a Junqueras com a Torra la JEC va aplicar el principi d‘‘inelegibilitat sobrevinguda’, és a dir, en haver estat condemnats no poden ser diputats. En el cas de Junqueras, segons la resolució de l’àrbitre electoral, això implica el seu cessament com a diputat electe del Parlament Europeu, condició que, d’acord amb la sentència del TJUE, havia adquirit el 13 de juny de 2019, en ser proclamat eurodiputat.

En el cas de Torra, condemnat per desobediència pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per no treure els llaços grocs d’edificis públics en campanya electoral, la JEC va instar a retirar-li la seva credencial com a diputat autonòmic, deixant en mà del Parlament la decisió sobre si ha d’abandonar també la Presidència de la Generalitat.

Informa:VILAWEB.CAT (8-1-2020)

193 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: