EL TS VETA L’ESTELADA I ALTRES BANDERES NO OFICIALS EN EDIFICIS P√öBLICS

El Tribunal Suprem entra ara en la simbologia que pot exhibir-se en els edificis i espais p√ļblics. En una sent√®ncia que estableix doctrina, la sala contenciosa-administrativa ha dictaminat que no s’hi poden col¬∑locar banderes no oficials. L’alt tribunal argumenta que “no resulta compatible amb el marc constitucional i legal vigent” ni “amb el deure d’objectivitat i neutralitat de les administracions p√ļbliques”. No s’accepta simbologia alternativa a l’oficial encara que ho faci al costat de “la bandera d’Espanya i les altres legalment o estatut√†riament institu√Įdes”. Tot i que es refereix a un cas de les Can√†ries, aix√≤ tamb√© afecta de rebot les estelades en edificis p√ļblics catalans o les banderes LGBTI. Totes les “no oficials”, remarquen fonts judicials.

La sent√®ncia del Tribunal Suprem √©s la resposta a un acord del ple de l’Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife, del setembre del 2016, que ha quedat anul¬∑lat. Aquest acord reconeixia la bandera nacional can√†ria, amb set estrelles verdes, que es col¬∑locava en un lloc destacat de l’Ajuntament canari. “No √©s la bandera oficial, de manera que no se li pot atribuir representativitat del poble canari com defensa l’Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife”, rebat l’alt tribunal.

La sala tercera recorda que l’administraci√≥, tamb√© la municipal, ha de respectar l’ordenament jur√≠dic, per molt que votin el contrari “la majoria dels grups pol√≠tics”. D’aquesta manera, els magistrats han tombat la sent√®ncia del Tribunal Superior de Just√≠cia de Can√†ries, de novembre de 2017, contra la qual va rec√≥rrer l’Advocacia de l’Estat. La sent√®ncia del TSJC va considerar que l’hissat d’una bandera no oficial a la vorera exterior de l’edifici, davant de la fa√ßana de la corporaci√≥, en un pal auxiliar, es trobava perfectament contemplat dins del marc de la legalitat espanyola.

L’acord municipal anul¬∑lat constava de dos punts. El primer, reconeixia la bandera nacional de les Can√†ries “com un dels s√≠mbols col¬∑lectius amb els que se sent identificat el poble canari, expressi√≥ de les lluites hist√≤riques que s’han succe√Įt a l’arxip√®lag a favor de la instauraci√≥ de la democr√†cia, la llibertat i la consecuci√≥ de majors cotes de benestar per la seva gent, aix√≠ com en pro de la construcci√≥ d’una major germanor entre les illes”. El segon punt acordava col¬∑locar-la en un lloc destacat de l’Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife.
Informa:ELNACIONAL.CAT (1-6-2020)

237 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: