El Tribunal Suprem ha decidit que no té competència per decidir sobre el vet a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees i retorna el recurs als jutjats de Madrid, però assegura que “no es presenta cap causa d’ineligibilitat” respecte als tres exiliats.

En concret, la secció quarta de la Sala Tercera del Tribunal Suprem ha decidit per unanimitat declarar que “la competència per conèixer dels recursos contra la proclamació de la candidatura Lliures per Europa (Junts) correspon als Jutjats del Contenciós-Administratiu de Madrid”, tal com expressament ho estableix l’art. 49 de la LOREG.

Per això, ha ordenat als jutjats competents que resolguin immediatament aquests recursos, tenint en compte que a Puigdemont, Comín i Ponsatí, “segons el parer d’aquesta sala, no presenta cap causa d’ineligibilitat”.

 

Puigdemont, elegible

 

Segons el comunicat del Suprem, tant Puigdemont com Comín i Ponsatí poden ser elegibles, però, amb tot, s’inhibeix de prendre una decisió final i traspassa l’última paraula als jutjats ordinaris de Madrid. Això sí, els apressa a resoldre “d’immediat”, cosa que podria significar que aquest mateix diumenge es prengui una decisió final sobre la concurrència o no dels tres exiliats a les eleccions europees del diumenge 26 de maig.

La Sala Tercera del Suprem s’ha reunit d’urgència aquest diumenge a les 12 hores per resoldre el recurs de presentació per a la candidatura de Junts contra la decisió de la Junta Electoral Central d’excloure Puigdemont, Comín i Ponsatí de les llistes eleccions europees, un cop ahir dissabte el Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Madrid, juntament amb els 9 i 21, van decidir traslladar al Tribunal Suprem aquest recurs.

Entremig, l’advocat de Puigdemont i substitut provisional a la llista electoral, Gonzalo Boye, ha presentat un escrit al Tribunal Suprem demanant que es garantís l’abstenció del jutge José Luis Requero pels seus escrits en premsa clarament contraris a l’independentisme i als mateixos candidats exclosos, fet que, a parer de Boye, demostra la manca d’imparcialitat del magistrat.

A més, dissabte i en roda de premsa des de Waterloo, Puigdemont va mostrar la seva confiança en una resolució favorable als seus interesos i va afegir que, fos quina fos la decisió final, participaria igualment en la campanya electoral.

Informa:ELNACIONAL.CAT (5-5-2019)