EL TSJC ABSOL ROGER TORRENT I L’ANTERIOR MESA DEL PARLAMENT

(Carlota Camps, Francesc Cusí)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha absolt a l’expresident del Parlament i ara conseller d’Empresa, Roger Torrent, i la resta d’exmembres independentistes de la Mesa del Parlament. Estaven acusats d’haver permès debatre sobre l’autodeterminació i la monarquia a la cambra catalana, malgrat els avisos del Tribunal Constitucional.

Per què és important? Una sentència condemnatòria hauria creat un precedent sobre què es pot debatre i què no al Parlament.

També estava en joc la conselleria dirigida per Roger Torrent. Si hagués estat condemnat a inhabilitació hauria hagut de deixar el càrrec, encara que hauria pogut exercir fins que el cas hagués arribat al Suprem.
Què sabem? El conseller d’Empresa i expresident del Parlament, Roger Torrent, i els exmembres de la Mesa Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado han estat absolts.

La decisió del tribunal no ha estat unànime. Un membre del tribunal ha emès un vot particular, la magistrada Marta Pesqueira, que proposava condemnar-los amb fins a un any i vuit mesos d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros.
D’on venim: Durant el judici, celebrat a principis d’octubre, la Fiscalia demanava entre 26 i 30 mesos d’inhabilitació i multes d’entre 24.000 i 30.000 euros.

Què s’ha dit? La notícia ha arribat al Parlament en mig de la sessió de control al Govern. Els membres independentistes de la cambra i els comuns ho han celebrat amb un llarg aplaudiments i amb una abraçada entre el president Pere Aragonès i el conseller Roger Torrent.

En la seva primera intervenció al ple, Aragonès ha mostrat la seva “alegria” per la notícia. “Parlar de monarquia i autodeterminació no és un delicte i l’1-O tampoc ho va ser. Estic convençut que guanyarem aquesta batalla”, ha defensat.
Per la seva banda, Roger Torrent ha assegurat en un missatge a Twitter que “la sentència del TSJC és una gran notícia per la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats”. “El Parlament ha de tenir autonomia per parlar de tot allò que interessi a la ciutadania, també sobre autodeterminació i monarquia”, ha afegit.

L’exvicepresident primer del Parlament, Josep Costa, en declaracions a TV3: “Aquesta sentència, tot i que ens absolgui, no respecta la sobirania del Parlament”.
Costa ha anunciat que portarà la causa davant del Tribunal d’Estrasburg perquè la sentència “no reconeix la sobirania i la inviolabilitat del Parlament”.

L’exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, ha celebrat la decisió del TSJC: “Els conflictes polítics s’han de resoldre amb la política”.
Informa:PRINCIPAL.CAT (23-XI-2022)

50 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: