EL TSJC AVALA DEFINITIVAMENT LES ELECCIONS DEL 14-F

No hi ha hagut canvi de criteri. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit que les eleccions es faran el 14 de febrer tal com estava previst en un principi. La sala contenciosa administrativa ha conclòs, en el primer dia de campanya, que preval el dret a vot i que els comicis es poden fer malgrat la forta pressió assistencial i hospitalària provocada pel coronavirus. Per això ha anul¡lat definitivament el decret del Govern que suspenia el 14-F. La sentència es farà pública dilluns.
El tribunal ja s’havia pronunciat en aquesta lĂ­nia en dues resolucions prèvies sobre mesures cautelars, però la decisiĂł adoptada avui ĂŠs la definitiva. Per tant, d’aquĂ­ a a dues setmanes la ciutadania podrĂ  acudir les urnes per triar la composiciĂł del futur Parlament, molt marcada per la pandèmia. En la sentència el tribunal farĂ  expressa menciĂł a la bona fe processal de les parts perquè l’agilitat a l’hora de presentar els seus escrits ha permès a la sala pronunciar-se en un temps breu, que s’havia fixat com a termini mĂ xim el 8 de febrer.

La incertesa ha estat la tònica dominant aquests Ăşltims dies. Des del moment que el Govern va signar el decret d’ajornament de les eleccions, el 15 de gener, fins que el TSJC es va pronunciar per primera vegada sobre la qĂźestiĂł, el dia 19. En nomĂŠs quatre dies les eleccions van passar d’estar suspeses -la Junta Electoral va aturar tot el procĂŠs- a reactivar-se. Fins a Ăşltima hora ha estat sobre la taula la possibilitat que la sala acordĂŠs l’ajornament de les eleccions, malgrat que la Generalitat i tots els partits ja han activat tots els ressorts de les campanyes, encetades ahir al vespre.

La decisiĂł d’ajornar les eleccions va ser acordada per unanimitat per tots els partits amb representaciĂł parlamentĂ ria. TambĂŠ era -i ho continua sent- la peticiĂł de bona part dels metges i experts, que alerten que votar en aquestes circumstĂ ncies -les UCI estan sota una pressiĂł insostenible, tenint en compte que hi ha mĂŠs de 700 pacients afectats per la Covid-19 ocupant llits de crĂ­tics arreu del paĂ­s- pot ser perillĂłs. La discrepĂ ncies es trobava en la data: tots els partits excepte el PSC acceptaven votar el 30 de maig, mentre que els socialistes -amb Salvador Illa, fins fa tres dies ministres de Sanitat, com a candidat- apostaven per fer les eleccions al març.

El decret d’ajornament signat per Pere Aragonès, que admetia que les mesures de protecciĂł no eren suficients per garantir el vot, va ser recorregut i suspès cautelarment -amb un vot particular que alertava dels riscos de votar aquest febrer- pel TSJC, que ara finalment ha pres la decisiĂł definitiva desprĂŠs d’analitzar a fons el recurs i els arguments -sanitaris, jurĂ­dics i tècnics- de la Generalitat. Les eleccions seran, doncs, el 14-F.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (29-1-2021)

113 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: