EL TSJC SOSTÉ QUE SALUT VA DISCRIMINAR LA POLICIA ESPANYOLA AMB LES VACUNES

El Poder Judicial renya el Govern per la distribució de vacunes als cossos policials espanyols a Catalunya. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha conclòs que el Govern va incórrer “en una inactivitat” respecte a “la seva obligació” d’assistència sanitària als cossos de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en la seva tasca de subministrar les vacunes de la Covid-19. “Aquesta inactivitat va donar lloc a una diferència de tractament injustificada i discriminatòria respecte dels cossos nacionals en relació amb els cossos policials i d’emergència autonòmics i locals als quals es va subministrar les vacunes de forma més ràpida i eficient”, sosté el tribunal, en una resolució difosa avui. La resolució arriba ara amb els agents policials espanyols ja vacunats i la Generalitat castigada a pagar les costes del procés, amb un màxim de 4.000 euros.

Els sindicats policials espanyols JUCIL i JUPOL van interposar un recurs contenciós administratiu en el TSJC en el qual denunciaven la “inactivitat” de la Generalitat en la vacunació dels cossos policials espanyols a Catalunya, l’abril passat. A més, asseguraven que fins i tot als agents actius majors de 60 anys se’ls derivava al programa de vacunació comuna, mentre que els agents de cossos policials del país, com els Mossos i les policies locals, eren vacunats de forma prioritària.

Cap dilació

La Generalitat va respondre que aquesta reclamació ja ha decaigut perquè el 85% dels agents dels cossos policials espanyols que operen a Catalunya ja van ser vacunats contra la Covid-19. A més, exposava que quan van presentar la queixa hi havia un debat sobre l’efectivitat de la vacuna AstraZeneca, i que el Govern espanyol va aturar una partida destinada a Catalunya, fet que va endarrerir la programació. També hi destacava problemes per obtenir el llistat actualitzat dels agents espanyols en actiu. Amb tot, la Generalitat va negar haver estat “evasiva” i usar una forma “dilatòria” en la vacunació de la Covid-19 en el cas dels agents espanyols.

Per contra, la secció tercera de la sala contenciós administratiu del TSJC dona ara la raó als sindicats policials. Hi exposa que quan el 27 d’abril de 2021 va acordar la mesura cautelar d’ordenar al Departament de Salut que accelerés la vacunació contra la Covid-19 als cossos policials espanyols, així es va fer, tot evidenciant “la inactivitat”. Hi detalla que en el període del 10 de febrer al 27 d’abril de 2021, els dos cossos espanyols tenien vacunats 714 professionals. En canvi, nou dies després, amb la mesura cautelar ordenada, fins al 6 de maig de 2021 van ser vacunats 4.806 agents de la Policia Espanyola i de la Guàrdia Civil. Per tot això, el TSJC conclou que “l’administració autonòmica no va disposar de la mateixa voluntat i dedicació en la protecció sanitària dels cossos nacionals respecte dels interns”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (3-XII-2021)

137 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: