EL TSJC VALIDA SENSE CONSENS MANTENIR LES ELECCIONS DEL 14-F

El Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya (TSJC) validar sense consens mantenir les eleccions del 14 de febrer. La resoluci√≥ feta p√ļblica aquest migdia, que argumenta els motius pels quals la majoria del tribunal ha acceptat les mesures cautelars i suspendre l’ajornament electoral, compta amb un vot particular. Concretament, el magistrat Jos√© Manuel de Soler Bigas, partidari de desestimar les mesures cautelars i mantenir la suspensi√≥ de les eleccions tal com demana el Govern. La decisi√≥ definitiva es prendr√† abans del 8 de febrer, en plena campanya electoral.

La resoluci√≥, de 19 p√†gines comptant el vot particular, argumenta que per adoptar la decisi√≥ de mantenir el 14-F s’ha tingut en compte que hi ha un inter√®s p√ļblic molt intens en la celebraci√≥ de les eleccions suspeses, perqu√® si no es fan s’obrir√† un per√≠ode prolongat de provisionalitat que afecta el funcionament normal de les institucions. La sala tamb√© ha tingut en compte que la decisi√≥ d’ajornar les eleccions afecta el dret fonamental de vot, una suspensi√≥ que no est√† prevista en l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol. A m√©s, els jutges sostenen que les mesures sanit√†ries actuals no limiten despla√ßaments per a activitats no essencials.

El TSJC apunta tamb√© que la resoluci√≥ que susp√®n cautelarment el decret del govern que ajorna les eleccions fins al 30 de maig no implica que el tribunal “obligui a votar irreversiblement el dia 14 de febrer, ni que el tribunal hagi fixat aquesta data”. Argumenten que l’√ļnic que fa la sala √©s mantenir la celebraci√≥ de les eleccions tal com les va convocar l’autoritat competent -en aquest cas, el vicepresident en funcions de president, Pere Aragon√®s- a finals d’any.

A m√©s, el tribunal apunta que tot plegat no significa que no puguin haver canvis substancials fins al 14 de febrer, tant pel que fa a l’estat d’alarma com en l’√†mbit sanitari, arran de l’evoluci√≥ de la pand√®mia, cosa que podria portar a una altra decisi√≥ respecte a l’ajornament de les eleccions. En altres paraules, en cas d’un confinament m√©s estricte, el TSJC podria replantejar-se la decisi√≥ i permetre l’ajornament electoral. La decisi√≥ de fer canvis en l’estat d’alarma o de permetre un confinament domiciliari dep√®n del govern espanyol.


Es podria produir un repunt de la pandèmia

El vot particular signat pel magistrat Soler Bigas va en el sentit contrari als seus companys. Sost√© que abans del 8 de febrer, quan s’ha de redactar la sent√®ncia definitiva, la incertesa continuar√† i tamb√© la percepci√≥ ciutadana dels riscos d’intervenir en el proc√©s electoral i per aix√≤ considerar que la soluci√≥ “menys negativa” √©s suspendre les eleccions tal com estableix el decret del Govern. Entre els arguments, el magistrat diu que no es pot descartar que, arran de la interacci√≥ i la mobilitat del proc√©s electoral, “pugui produir-se un repunt de la gravetat de la pand√®mia, tant pel que fa a contagis, ingressos i morts”. El magistrat sost√© que, ponderant tots els drets en conflicte, considera que cal prioritzar el dret a la vida i la integritat f√≠sica, aix√≠ com el dret a la igualtat.

Argumenta tamb√© el jutge que cal tenir en compte que la percepci√≥ de la ciutadania respecte al risc que suposa la pand√®mia pot portar a una caiguda de la participaci√≥ electoral “amb la possibilitat inherent que s’intenti deslegitimar el resultat electoral”. A m√©s, recorda que una majoria dels partits pol√≠tics amb representaci√≥ parlament√†ria s’han mostrat favorables a l’ajornament, i cap d’ells ha comparegut davant del tribunal per impugnar el decret de suspensi√≥ del 14-F. Per tot plegat, √©s favorable a aixecar la suspensi√≥ i permetre que s’ajornin les eleccions.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (22-1-2021)

164 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: