EL TSJUE PUBLICARÀ EL 31 DE GENER LA SENTÈNCIA SOBRE LES EUROORDRES DE LLARENA

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) publicarà el 31 de gener la sentència sobre les prejudicials del jutge Pablo Llarena arran de la decisió de Bèlgica de denegar l’extradició de Lluís Puig. Segons que ha pogut saber VilaWeb, la lectura de la sentència es farà a la sala d’audiències del tribunal a les 9.30. Amb aquesta notificació, el TJUE també ha descartat la petició de l’advocat Gonzalo Boye de reobrir la fase oral de la causa.

A l’estiu l’advocat general del TJUE, Richard de la Tour, va publicar les seves conclusions sobre les prejudicials plantejades pel jutge espanyol i va fer-li costat. Va considerar que Bèlgica no va actuar d’acord amb el dret de la Unió quan va denegar l’extradició de Lluís Puig a l’estat espanyol. En el text argumentava que la justícia belga no podia qüestionar la competència de Llarena com a jutge predeterminat per llei, tal com va fer, i que en tot cas “hauria d’haver demostrat amb dades objectives, fiables, precises i degudament actualitzades” que hi havia un risc real de vulneració d’aquest dret fonamental per unes deficiències sistèmiques del poder judicial espanyol.

Els arguments de De la Tour van ser molt coincidents amb els que formulaven tant l’advocacia de l’estat espanyol com la Comissió Europea, que van ser part en la causa i van donar suport a la posició espanyola. Deien que Bèlgica hauria d’haver demanat més informació a Llarena abans de prendre una decisió com la denegació de l’euroordre per considerar que no és el jutge competent.

Cal tenir en compte que l’informe de l’advocat general no és vinculant, però sí que s’acostuma a tenir en compte per TJUE a l’hora de dictar sentència. La decisió que aquest prengui sí que serà ferma. En el cas que es dibuixés aquest escenari Llarena podria emetre una nova euroordre contra Puig i es tornaria a iniciar tot el procés, però en aquesta ocasió, amb la decisió del TJUE sobre la taula.
Informa:ELNACIONAL.CAT (16-XII_2022)

76 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: